Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

И при колбасите да има истински и имитиращи, но едва ли ще стане

Прах в очите или необходимост са новите стандарти при месните и млечните продукти, които земеделското министрество подготвя? Как се води борбата с двойния стандарт при храните у нас? По тези теми направи коментар Величко Яков, собственик на месопреработвателно предприятие в Пловдивско.

По думите му стандарти и сега има и те са са събразени с европейските изисквания, но е въпрос на преценка на преработвателите на месо какви колбаси ще произвеждат. Яков не отрече необходимостта от ред на пазара, но и отправи критика към опитите "вдигане на пушилка" без последствия.

Въведеният преди години стандарт „Стара планина“ беше пиар на тогавашния министър Мирослав Найденов, който не доведе до нищо. Той е под 1% от производството и това е така, защото пазарът не го приема.

За своето производство Яков гарантира, че в месните продукти има месо и затова новите стандарти няма да променят нищо в практиката им.

Бих препоръчал на министерството да измисли стандартите и тогава да ние ще се съобразим, защото иначе само се вдига предварителна пушилка и нищо не се променя.

По отношение на това което се влага в салами, кремвирши, наденици и др. Яков използва сравнение:

Малотрайните колбаси са като торта, има различни съставки, като основното все пак е месо. За малотрайните - 70- 75% Технологията на производство не позволява повече.

Според Яков не е лишено от логика както при млечните продукти се направи диференциация на истински и имтирищи продукти и  при колбасите.

Убеден съм, че намерението нови правила няма да са факт до обещания срок от месец и половина, прогнозира Величко Яков.

Зелия разговор с него можете да чуете в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

90% от ранните череши край Куклен са унищожени от студа

Как лошото време и студа ще се отрази на реколтата от череши в пловдивско коментира в програма "Точно днес" производителят от Куклен Тодор Попов. Според него още е рано да се каже какви са пораженията върху плодните дръвчета, но при някои от ранните череши средно на около 20 цвята има една завързала черешка, което означава, че на 90 % ще има..

публикувано на 11.04.25 в 16:39

Сблъсък Радев - Пеевски прозира в скандала с МВР Пловдив

Анализотърт от ЦИД Тихомир Безлов, който от години следи контрабандата на цигари, коментира, че има много има много противоречиви съобщения около разбития край Пловдив канал за цигари миналия ноември и последвалите пет месеца по- късно скандали.  Той обвърза началото им с две събития в Пловдив - обиските в офисите на ПИМК и „Некст Лоджистик“ през..

публикувано на 11.04.25 в 16:13

Тодор Батков - син поведе конна дружина през браздата с Гърция

Група родопчани от Смолянска област, сред които и Тодор Батков – син, стигна  на коне до гръцкото село Димарио, преминавайки през затворения ГКПП „Рудозем – Ксанти“ в знак на протест срещу отказа да се отвори пътят Рудозем – Ксанти след присъединяването ни към Шенгенското пространство.  На няколкостотин метра от неработещия пункт,  връщащите се от..

публикувано на 11.04.25 в 14:14

„Огънят, който храним“ - нов епизод на видеокаста

Третият епизод на "Елементи в криза" е посветен на огъня. Летните пожари в Цалапица, Царацово и Катуница допринасят за лошото качество на въздуха в Пловдив и разкриват трудностите в  комуникацията между  граждани и институции. Епизодът представя един от героите огнеборци - главен инспектор Димитър Бришимов, началник сектор "Пожарогасителна..

публикувано на 11.04.25 в 13:47

И Пловдив отбеляза "100 години Седмица на гората“

В Пловдив официално честваха "100 години Седмица на гората“. Инж. Мирослав Димитров, директор на Регионалната дирекция по горите съобщи, че отбелязването в Пловдив  започна от началото на седмицата. Служителите на дирекцията са запознали децата от пловдивските училища с работа на лесовъдите и важната роля на горите у нас. Тази есен ще се..

публикувано на 11.04.25 в 11:56