Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

И при колбасите да има истински и имитиращи, но едва ли ще стане

Прах в очите или необходимост са новите стандарти при месните и млечните продукти, които земеделското министрество подготвя? Как се води борбата с двойния стандарт при храните у нас? По тези теми направи коментар Величко Яков, собственик на месопреработвателно предприятие в Пловдивско.

По думите му стандарти и сега има и те са са събразени с европейските изисквания, но е въпрос на преценка на преработвателите на месо какви колбаси ще произвеждат. Яков не отрече необходимостта от ред на пазара, но и отправи критика към опитите "вдигане на пушилка" без последствия.

Въведеният преди години стандарт „Стара планина“ беше пиар на тогавашния министър Мирослав Найденов, който не доведе до нищо. Той е под 1% от производството и това е така, защото пазарът не го приема.

За своето производство Яков гарантира, че в месните продукти има месо и затова новите стандарти няма да променят нищо в практиката им.

Бих препоръчал на министерството да измисли стандартите и тогава да ние ще се съобразим, защото иначе само се вдига предварителна пушилка и нищо не се променя.

По отношение на това което се влага в салами, кремвирши, наденици и др. Яков използва сравнение:

Малотрайните колбаси са като торта, има различни съставки, като основното все пак е месо. За малотрайните - 70- 75% Технологията на производство не позволява повече.

Според Яков не е лишено от логика както при млечните продукти се направи диференциация на истински и имтирищи продукти и  при колбасите.

Убеден съм, че намерението нови правила няма да са факт до обещания срок от месец и половина, прогнозира Величко Яков.

Зелия разговор с него можете да чуете в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Коалиционни конструкции като новия кабинет имат дълъг мандат

Националният изпълнителен съвет (НИС) на СДС на свое заседание е взел единодушно решение да подкрепи правителството на коалиционните си партньори - ГЕРБ, защото това се налага в момента. Това заяви в програма "Точно днес" евродепутатът от ЕНП, седесар и началник на кабинета на президента Петър Стоянов Илия Лазаров.  Той припомни, че подобна..

публикувано на 17.01.25 в 16:55

ДАНС не ни каза защо е забранила достъпа на Зингаревич в България

Изслушването на ДАНС и службата за разузнаване породи повече въпроси отколкото отговори и още повече съмнения.  Това коментира за Радио Пловдив местният депутат от „Възраждане“ Ангел Георгиев за изслушването на шефа на ДАНС за забраната на собственика на „Ботев“-Пд Антон Зингаревич за влизане в България.  Той обаче направи уговорката, че не..

публикувано на 17.01.25 в 16:15

Няма да е лесно на сегашната тройна коалиция

В първия работен ден на новото правителство стана ясно, че кадровите промени ще започнат от вторник. До тогава Съветът за съвместно управление ще обсъди предложенията на партиите за новите назначения, като последната дума ще има премиерът Росен Желязков. Как ще се разпределят кадрите на отделните партии,  ще има ли взаимен контрол по..

публикувано на 17.01.25 в 15:49
Петър Чолаков

Имената на зам.-министрите ще изяснят политическия пъзел

Какво може да очакваме от избраното редовно правителство? Новата коалиция и заявеното управление ще внесе ли стабилност и ще отговори ли на очакванията на хората? Според политолога Петър Чолаков дали кабинетът отговаря на очакванията, ще покажат първите социологически сондажи.  "Моята прогноза е, че това правителство  ще  стартира с много ниско..

публикувано на 17.01.25 в 11:04
Станислав Балабанов,ИТН

Историческият компромис за правителство е много тежък

Историческият компромис за съставяне на правителство е много тежък в такава ситуация, но над 80% от българите искат да има кабинет, за да може държавата да тръгне в дадена посока, зщото страната ни е в тежка финансова, икономическа, юридическа криза.   Това заяви народният представител Станислав Балабанов ден след като кабинетът..

публикувано на 17.01.25 в 10:39