Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Бизнесът все още не инвестира в космическите храни

От гледна точка на това, че в Космоса има много неблагоприятни фактори за нормално хранене, космическата храна е особен вид храна. Факторите – безтегловност, повишено налягане, висока радиоактивност, високо нервно-психично  напрежение и др. трябва да бъдат преодолени, за да може да се стигне до нормално хранене в Космоса, подчерта Николай Солаков от Института по криобиология и хранителни технологии към Висшата селскостопанска академия в София.

.Първоначално, при създаването на първите храни за космонавти се е считало, че  проблемите могат да бъдат решени, като се направят твърди таблетни форми, каквито са например нормалните таблетки на лекарствата, но се оказва, че там се добавят много пълнители и така не може да се достигне до нормално количество енергия, която храната трябва да притежава.

Впоследствие са започнали нови разработки за храна в туби, консервни кутии, които са довели до създаване на нови допълнителни проблеми при използването им на място и така се е достигнало до  създаването на стандартна храна. Такава, с каквато се храним на Земята, но от нея е извлечена със специална технология водата.

 Процесът на лиофилизация, който представлява отделяне на водата при ниска температура и под вакуум, запазва абсолютно всички биологично активни вещества, намиращи се в храната и това отваря възможност за производство на концентрати, екстракти, които могат да се прилагат освен в Космоса, и при разработката на храни, които да се използват тук,  на Земята. Всеки един може да използва тази храна.

По думите на Солаков, липсата на гравитация в Космоса се отразява на вкусовите качества на храната.

Когато организмът е поставен в екстремални условия, тогава се променят редица функции на организма, вкл. и на вкусовите рецептори. Всичко в организма става чрез пренос на сигнали по невронен път и когато организмът е поставен в екстремални условия,  се променят и реакциите му.

По думите на Солаков, в момента у нас има достатъчно специалисти, които могат да произвеждат качествена космическа храна, нови технологии се разработват постоянно, но все още от страна на бизнеса няма заявен интерес да се инвестира в тази сфера. Апаратурата не е никак евтина, обработената храна също не е евтина, но затова пък е най-качествената, подчерта Николай Солаков.

Чуйте повече от звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Духовността помага на българския народ да се възроди отново

Винаги намираме нещо ново в събитията, свързани с Априлското въстание  и не можем да кажем, че има събитие, което да е изцяло изследвано и да се знае всичко,  каза в интервю за Радио Пловдив главен асистент доктор Самуил Шивачев от катедра „История“ към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. Историкът подчерта, че събитията отпреди..

публикувано на 01.05.25 в 11:09

Учениците на ОУ „Васил Петлешков“ почитат своя патрон

На 1 май, когато се отбелязват 149 години от избухването на Априлското въстание, учениците от ОУ „Васил Петлешков“ почитат паметта и на своя патрон – революционера Васил Петлешков. Радио Пловдив гостува в един час по история в учебното заведение. Посрещна ни директорката на училището Йорданка Начева, която подчерта, че тази година се..

публикувано на 01.05.25 в 10:39

Пловдив остава на шесто място по заплати, има картел

Пловдив е на шесто място по размер на заплати  в страната и въпреки икономическия растеж възнагражденията не се увеличават. Причините са свързани с  наличието на картел при някои от предприятията и глада за работна ръка,  коментира председателят на КНСБ в Пловдив и областта  Боян Бойкински. Данните на Националния статистически институт за..

публикувано на 01.05.25 в 10:38

Първомай празнува днес, откриват и 52-те Майски празници

На 1 май град и община Първомай също празнуват. Тази година се навършват 80 години от преименуването на града, така че празникът е още по-тържествен. Днес традиционно ще бъдат наградени със Знака на града и диплом заслужили граждани и фирми и ще бъде запален огънят на Майските  празници в общината, които продължават цял месец. "За нас..

публикувано на 01.05.25 в 09:05

Атаката срещу "Браво Пловдив" е заради имоти и пари

Веселин Костов е основател и председател на „Браво Пловдив“ и според него признанието на Борисов, че е наредил освобождаването на Ерол Садъков, за да се дистинцира местната власт от всички, за които има съмнения, че се свързани с контрабанда, е популизъм, "който прикрива доста други неща". Борисов е разпоредил "ликвидиране" на "Браво Пловдив" от..

публикувано на 30.04.25 в 17:17