От гледна точка на това, че в Космоса има много неблагоприятни фактори за нормално хранене, космическата храна е особен вид храна. Факторите – безтегловност, повишено налягане, висока радиоактивност, високо нервно-психично напрежение и др. трябва да бъдат преодолени, за да може да се стигне до нормално хранене в Космоса, подчерта Николай Солаков от Института по криобиология и хранителни технологии към Висшата селскостопанска академия в София.
Впоследствие са започнали нови разработки за храна в туби, консервни кутии, които са довели до създаване на нови допълнителни проблеми при използването им на място и така се е достигнало до създаването на стандартна храна. Такава, с каквато се храним на Земята, но от нея е извлечена със специална технология водата.
Процесът на лиофилизация, който представлява отделяне на водата при ниска температура и под вакуум, запазва абсолютно всички биологично активни вещества, намиращи се в храната и това отваря възможност за производство на концентрати, екстракти, които могат да се прилагат освен в Космоса, и при разработката на храни, които да се използват тук, на Земята. Всеки един може да използва тази храна.
По думите на Солаков, липсата на гравитация в Космоса се отразява на вкусовите качества на храната.
Когато организмът е поставен в екстремални условия, тогава се променят редица функции на организма, вкл. и на вкусовите рецептори. Всичко в организма става чрез пренос на сигнали по невронен път и когато организмът е поставен в екстремални условия, се променят и реакциите му.
По думите на Солаков, в момента у нас има достатъчно специалисти, които могат да произвеждат качествена космическа храна, нови технологии се разработват постоянно, но все още от страна на бизнеса няма заявен интерес да се инвестира в тази сфера. Апаратурата не е никак евтина, обработената храна също не е евтина, но затова пък е най-качествената, подчерта Николай Солаков.
Чуйте повече от звуковия файл:
Винаги намираме нещо ново в събитията, свързани с Априлското въстание и не можем да кажем, че има събитие, което да е изцяло изследвано и да се знае всичко, каза в интервю за Радио Пловдив главен асистент доктор Самуил Шивачев от катедра „История“ към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. Историкът подчерта, че събитията отпреди..
На 1 май, когато се отбелязват 149 години от избухването на Априлското въстание, учениците от ОУ „Васил Петлешков“ почитат паметта и на своя патрон – революционера Васил Петлешков. Радио Пловдив гостува в един час по история в учебното заведение. Посрещна ни директорката на училището Йорданка Начева, която подчерта, че тази година се..
Пловдив е на шесто място по размер на заплати в страната и въпреки икономическия растеж възнагражденията не се увеличават. Причините са свързани с наличието на картел при някои от предприятията и глада за работна ръка, коментира председателят на КНСБ в Пловдив и областта Боян Бойкински. Данните на Националния статистически институт за..
На 1 май град и община Първомай също празнуват. Тази година се навършват 80 години от преименуването на града, така че празникът е още по-тържествен. Днес традиционно ще бъдат наградени със Знака на града и диплом заслужили граждани и фирми и ще бъде запален огънят на Майските празници в общината, които продължават цял месец. "За нас..
Веселин Костов е основател и председател на „Браво Пловдив“ и според него признанието на Борисов, че е наредил освобождаването на Ерол Садъков, за да се дистинцира местната власт от всички, за които има съмнения, че се свързани с контрабанда, е популизъм, "който прикрива доста други неща". Борисов е разпоредил "ликвидиране" на "Браво Пловдив" от..