Що е то „бавен“ туризъм и каква е неговата философия. Какво предлага той, има ли бъдеще и защо се превръща във все по-предпочитана алтернатива от туристите по света и у нас – на въпросите отговаря доц. д-р Велина Иванчева Казанджиева – Икономически университет Варна.
Бавният туризъм набира популярност през последните 10 години. Той е алтернатива на масовия туризъм и форма на специализирани туристически пътувания. Става въпрос за съвременна концепция за пълноценни индивидуално осмислени туристически дестинации, лишени от динамиката на масовия туризъм и от неговия стрес. Бавният туризъм не може да се практикува в масови курорти, а за него са подходящи селските и неурбанизираните райони, автентичната среда. Това подчерта доц. д-р Велина Казанджиева.
По думите й тези нови форми на туризъм се появяват в резултат на разширяване обхвата на концепцията за забавяне на темпото на живот, която намира отражение и в сферата на отдиха и пътуванията и се съчетава с движението за „бавните градове“, което за първи път се появява в Италия през 1986 г. Тогава италиански привърженици на висшата кулинария излизат на протест в Рим срещу верига за бързо хранене и протестират срещу хомогенизацията и стандартизацията на бързото хранене. През 1999 г. в Италия се основава движението „бавно хранене“, а по-късно и „бавни градове“. Понастоящем в света има около 200 градове определени като като „бавни“ и подходящи за този вид туризъм. От тях 70 са в Италия, но такива градове има още и в САЩ, Южна Корея, Великобритания, Турция, Германия.
Като по-важни критерии за „бавните градове“, според които те и се сертифицират, се определят градовете с население до 50 хиляди души, без движение на коли в центровете, ограничение на скоростта за движение, в тях няма вериги за бързо хранене и супермаркети, използва се природосъобразна енергия, развиват гостоприемството и селското стопанство подчерта доц. Казанджиева. Те непрекъсното са подлагани на проверка и ако някой град не отговаря на критериите, бива изключван своевременно от това световнопризнато движение.
Промяната на предпочитанията към бавни пътувания и търсенето им от туристите се случва тогава, когато тези туристи са натрупали повече туристически опит, уточни доц. Казанджиева.
Повече чуйте от звуковия файл..
Количеството и качеството на храната са важен фактор за дългия и качествен живот. По нашите географски ширини битува схващането, че който преяжда, живее доста добре. И когато някой се вземе в ръце и отслабне здравословно едни 15 - 20 килограма, всички в обкръжението му започват да го питат дали не е болен от рак или не му се е случило нещо ужасно ...
От 1 февруари ще заработи новото общинско предприятие "Зоологическа градина - Пловдив", съобщи в интервю за програма "Ден след ден" зам.-кметът по екология и здравеопазване Иван Стоянов. Предложението на общинската управа ще бъде внесено за обсъждане на януарската сесия. "Ще кандидатстваме пред програма „Околна среда“ за средства за зоологически..
Преговорите за правителство са възобновени. ГЕРБ обаче продължава преговорите за кабинет само с БСП и ИТН. Разговори с "Демократична България" ще се водят, само ако те подкрепят кандидатурата на Росен Желязков за премиер. За политическите интриги и отражението им върху обществото е интервюто на Антоанета Петричанска с Андрей Велчев, политолог и..
Българските домакинства няма да издържат на ръст на тока още веднъж през годината след това, което ни посрещна от януари, категорична е доц. Теодора Пенева от Института за икономически изследвания при БАН, специалист по енергийна бедност. Българинът няма възможност да търпи и ще излезе на протест, както това стана през 2013 година, прогнозира..
В програма "Точно днес" разговор с Вихра Ерамян , директор на Езикова гимназия "Иван Вазов " - Пловдив, за втория СТЕМ център, който ще изградят в училището през тази година. Обществената поръчка вече е обявена на стойност малко над 220 000 лева, за какво ще се ползва новата придобивка разказваме в програмата. Общата стойност на проекта ще бъде..