Новозеландско и австралийско агнешко месо се внасят в България всяка година, но в ограничени количества, съобщиха от Агенцията по храните и отрекоха твърденията, че такова месо залива пазара. Единственото, което трябва да правят потребителите, е да четат написаното върху задължителния печат, сложен върху месото.
Няма риск да си купите вносно, дълбокозамразено агнешко, ако сам не го искате. Просто погледнете какво пише върху печата. Българските пресни агнета са задължително маркирани с печат:
Той трябва на цялото агне да е най-малко на четири места - на двата бута и на двете плешки. Печатът е овален, отгоре пише БГ - че е добито в България, обясни доктор Любомир Кулински.
Същото се отнася и за яйцата. Печат, на който пише БГ и индекс, оказващ колко са щастливи кокошките, снесли яйцето, дали са свободно отглеждани или в клетки. За да сте сигурни, че празникът ще е безпроблемен, не се изкушавайте да пазарувате от нелегитимни търговци:
Ама то е от баба, ама то е по-евтино, от багажници, от бусове, от градинки, от паркинги да си купувате както яйца, така и агнешко месо, защото, като вкус няма да спечелите нищо, а Вие и Вашето семейство носите здравен риск, защото тази продукция е с неизвестен произход. Тя не е преминала през контрол - съветва експертът.