Два месеца преди Великден започна износът на български агнета за европейските страни. Очаква се и на българския пазар да има достатъчно прясно агнешко месо на цена 5-6 лева за килограм, заяви председателят на Асоциацията на овцевъдите Бисер Чилингиров:
В момента изнасяме за Италия, като поради стачката в Гърция камионите отиват по суша, минават през Унгария, обикалят половин Европа, за да стигнат. Все пак има договорни отношения. Ние се надяваме от браншовата организация да не падне цената.
Според Чилингиров годишно изнасяме средно между 2000-4000 тона агнешко месо. Той предположи, че няма да има ръст на цената му покрай Великден:
Цената няма да скочи, но нека да дойдат празниците. Цената винаги е била между 5 и 6 лева. Проблемът е в изкупуването на млякото, има спирала на пазара, има и извиване на ръце.
В момента цената на овчето мляко е между 1.25 и 1.45 лв., а трябва да бъде 1 евро, уточни още Чилингиров.