Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отглеждане на мащерка по биологичен начин

Преди 5 000 години шумерите откриват лечебните свойства на мащерката. Древните гърци се сетили да я добавят в ястия,  римляните - воини ароматизирали ваната си с нея, а шотландците пиели чай преди битка. И така до наши дни  мащерката си остава сред 40- те най- събирани лечебни растения, казва ботаникът Боряна Сиджимова от Института по биоразнообразие към БАН. 

Мащабът и разнообразието от приложения, които мащерката има застрашават от прекомерна експлоатация естествените й находища, а в същото време налагат производство на все повече и все по- стандартизирана продукция. У нас, въпреки че я виждаме почти навсякъде, вече има видове мащерка, като пиринската, които са обявени за застрашени и забранени за събиране, предупреждава Боряна Сиджимова. 

У нас мащерката, която е многогодишно растение, се култивира успешно като в силните за страната ни години износът е достигал до 50 хиляди килограма годишно. Добивът варира от 200 – 300 до 1000 – 1200 килограма от декар, а съдържанието на  етерично масло е 0,15 до 2 процента

Специалисти и производители препоръчват мащерката да се отглежда и по биологичен начин като посочват редица предимства пред конвенционалното отглеждане на лечебното растение - по- сигурен пазар на продукцията, по- високи цени  и все по- голямо търсене.

В предимствата на този начин на култивиране на мащерката ни убеждават Веска и Петко Павлови. През 2003-та година те решават да напуснат Пловдив и да създадат своята бутикова биоферма в село Драгомир. То се намира на 40 километра от града, но е в полите на Средна гора, в район, който е икономически изостанал, но затова пък без тежки индустриални замърсители. В биофермата си в момента те отглеждат 2 декара мащерка като непрекъснато увеличават площите с лечебното растение. 

Цената, на която се продава биологично произведената продукция, е между 10 и 20 процента по- висока от тази на конвенционалната. В момента например мащерка – диворастяща или култивирана се купува за 1,60 на килограм от изкупвателните пунктове. Освен скъпите семена и торове, собствени машини, повече ръчен труд, сертифициращ орган, на който се плащат по 1000 лева на година, за да прави проверки когато си поиска, се добавя и трудното осигуряване на работна ръка. 

Биопроизводството е сред приоритетите на Министерството на земеделието, както със схемите по директните плащания, така и чрез мерките по Програмата за развитие на селските районив в новия програмен период до 2020 година. От 33 милиона евро в предишния период, сега бюджетът е увеличен на 152 милиона евро като биологичното земеделие е отделено в самостоятелна мярка. Това означава, че в новата програма има повече възможности за финансово подпомагане за отглеждане и на лечебни растения по биологичен начин. 

Страната ни може да разшири култивирането на лечебни растения, особено в полупланинските и планинските райони, които са екологично чисти и в същото време икономически изостанали. Произведените по биологичен начин билки се ползват с голямо доверие и предимство от пазара, реализирането на продукцията е гарантирано. Освен това биоземеделието щади природата, защото почвата, водата и въздуха не се замърсяват с химикали и препарати, а клиентите получават по- качествена храна и напитки, които подобряват здравето им.

Информация за опазването и култивирането на лечебните растения може да намерите на сайта на проекта на фондация „Информация и природозащите“ на адрес rubriki.eu, където те са подредени по теми. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

13 са най- търгуваните билки в Пловдивско през 2015 година

България е единствената страна в ЕС, която има специален закон за лечебните растения. Той ни е необходим, защото само ние събираме билки от дивата природа и то в огромни количества, 90 на сто от които заминават за чужбина.  Това национално богатство, което дава поминък на повече от 300 хиляди души, трябва да се ползва разумно и устойчиво, за..

публикувано на 06.03.16 в 09:11

Култивиране на салвия

Незаслужено забравена, салвията е уникално лечебно растение, добре известно на древните лечители. Народна мъдрост гласи, че ако имаш салвия у дома, не ти трябва лекар. Позната у нас като градински чай, през последните години салвията набира скорост в култивираното отглеждане заради значителното й търсене на вътрешния и външния пазар...

публикувано на 06.03.16 в 09:05

Камшик или Агримония - отличен пролетен тоник

В България има една билка, за която  старите билкари казват, че лекува 100 болести. Някъде дори я наричат царицата на билките. Говорим за Камшик  или Агримония, както е латинското й име.  Тя не е сред многотонажните билки и не се изнася в големи количества в чужбина,но заради лечебните си качества  в народната ни медицина  има широко приложение...

публикувано на 06.03.16 в 08:48

Събиране, преработка и реализация на кори от дървета и храсти

На прага между зимата и пролетта природата все още изглежда не съвсем събудена. Но това е само на повърхността. Движението на сокове и хранителни вещества в  стволовете и клоните на дървета и храсти вече започна. С него и периодът на събиране на кори -  първата дейност от годишния календар на ползване на лечебните видове, за която повече ще научитев..

публикувано на 26.02.16 в 12:22

Култивиране на Бабини зъби – приносът на българските учени

Трибулус Терестрис, или Бабини зъби, е пример за лечебно растение, от което се търсят много големи количества. Разрастването на обема на неговата преработка води до ресурсен дефицит, а често видът се унищожава и при общата борба с плевелите. Култивираното отглеждане на Бабините зъби е начин за опазването му в природата. Значим е и икономическият..

публикувано на 23.02.16 в 15:09