Италиански телевизионен канал за кулинарна култура и туризъм отправи апел в защита на местните млечни продукти произведени от прясно мляко, а не от такова на прах. Причината е препоръка на Европейската Комисия Италия да направи поправки в свой закон.
Националната конфедерация на земеделските производители Колдирети веднага изрази несъгласие. В тази посока телевизионният апел под надслов „Да защитим нашите хранителни продукти” гласи :
Искат да ни наложат да произвеждаме с мляко на прах. Представете си, нашите сирена и кисело мляко от мляко на прах, всички от един и същи прах от Германия – първа по внос на този продукт! И какво ще стане с нашите типични вкусови качества, традиции и занаяти, с нашето здраве и с това на децата ни?
Апелът изтъква още значението на прясното мляко и продуктите от него с молба Европа да не се налага на Италия.
По официални данни на Апенините се произвеждат 403 вида сирена, над 30 от тях с индекс за защитено наименование за географски произход и производство – фактор, който в Италия е с давност от над 60 години.
Паметна е мисълта на бившия френски президент генерал Шарл Дьо Гол, че е трудно да се управляват италианците, защото произвеждат повече сирена от броя на дните в една година.
Любопитен факт е, че изключителният кашкавал Качокавало - типичен в различните си варианти за Южна Италия - е донесен от там на Балканите от турците.