Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Супер шоколад с мая за бира - възможно ли е?

Снимка: БГНЕС

Белгийски изследователи от университета в Льовен използваха мая от пивоварната индустрия, за да подобрят значително вкусовите качества на нов вид шоколад. Те са заложили на закваската от вида Saccharomyces cerevisiae, за производството на „супер шоколад“ с ненадминати вкусови качества.

Ръководителят на екипа д-р Верстепен е установил, че вкусът на кафявото изкушение се формира, когато лепкавата бяла пулпа, покриваща какаовите зърна, започне да ферментира по време на сушенето. След като бъдат набрани, какаовите зърна се поставят в големи дървени кутии или се разстилат на земята, за да изсъхнат. При този процес по тях избива доста неапетитна бяла пулпа, съдържаща захари, протеини, пектини и малки количества лигнин и хемицелулоза. Микроби от околната среда започват да консумират пулпата чрез ферментация.

Разликата в микробите от различните ферми правят и различен вкуса на шоколада. Д-р Верстепен обяснява, че някои микроби произвеждат лоши аромати, които проникват в зърната и по този начин влошават вкусовите свойства на лакомството. Други микроорганизми не консумират изцяло пулпата, което прави зърната трудни за обработка.

И именно в този процес се е намесила маята за бира. Изследователите пробвали 1000 разновидности на щама Saccharomyces cerevisiae, докато установят кой дава най-добри резултати. Той осигурява най-добър аромат и предотвратява поникването на гъбички по суровината. По този начин производителите си осигуряват най-добрите вкусови качества от всяко отделно зърно какао.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Саша Фейгин - звезда в “Ромео и Жулиета” на лед в Пловдив

Хореографът и треньор на националния отбор на България по фигурно пързаляне Ина Лутай ще представи за първи път новата постановка "Ромео и Жулиета на лед" в България. Това ще се случи в Античния театър в Пловдив на 10 май, а билетите вече са в продажба.  Това е едно от най-амбициозните и въздействащи ледени шоу програми, създавани досега на Балканите...

публикувано на 16.04.25 в 12:36
ВК Левски е на финал в Супер Волей

ВК Левски очаква Локо или ЦСКА на финала при мъжете

Левски се класира за финала в мъжкото първенство по волейбол. „Сините“ победиха у дома Берое с 3:0 (25:23, 25:23, 25:22) и се поздравиха с краен успех в серията с 3:2. В първата част играта беше равностойна, но шампионите поведоха с 23:20, за да вземат аванс в двубоя при 25:23. Вторият гейм премина по идентичен начин, но отново воденият от треньора..

публикувано на 16.04.25 в 10:03
Димитър Илиев

Димитър Илиев подписа нов договор с Локомотив

Капитанът на Локомотив (Пловдив) Димитър Илиев преподписа с “черно-белите”, съобщиха от клуба. Това стана факт официално днес. Новият контракт на Футболист номер №1 на България за 2019 и 2020 година е със срок до лятото на 2026-та година. Това стана факт, след като феновете на клуба подложиха на огромен натиск ръководството и треньора да се разберат..

публикувано на 15.04.25 в 14:53
Локомотив и ЦСКА определят финалиста в четвъртък в Пловдив

ВК Локомотив Авиа и ЦСКА определят финалиста в пети мач

Пети двубой ще определи дали Локомотив Авиа (Пловдив) или ЦСКА ще играе във финала на Супер Волей при мъжете. Червените изравниха серията на 2:2 след успех с 3:1 гейма в столичната зала „Христо Ботев“. Решителната пета среща е този четвъртък, 17-и април, в Пловдив. В първите два гейма заради контузии се наложиха смени, което оказа влияние, а ЦСКА,..

публикувано на 15.04.25 в 13:01
Христо Златински

Христо Златински отново е начело на дубъла на Локомотив

Треньорска смяна настъпи официално в дублиращия отбор на Локомотив (Пловдив), съобщиха от "Лаута".  Досегашният наставник на тима Васил Гърков повече няма да води “черно-белите”. Клубът му благодари за неговата работа и му пожелава успех в бъдещите начинания. Христо Златински ще поеме отново Локомотив II, като вчера следобед проведе и първо занимание..

публикувано на 15.04.25 в 09:32