В Историческия музей в Горна Оряховица е създадена нова експозиция, посветена на най-прочутия местен деликатес - "Горнооряховски суджук".
Повече от два века в Горна Оряховица се прави суджук, но реалните свидетелства са от първия фотограф, заснел местни колбасари преди 145 години, когато селището е обявено за град. Богата колекция от архивни снимки и документи, запазени стари съдове и уреди за производството на суджук са включени в експозицията. Атрактивно съчетание на предмети и стенопис ще позволи на посетителите да се потопят в атмосферата на старите работилници.
Кулинарният продукт, който е една от емблемите на Горна Оряховица, преди три години беше признат от Европейската комисия като защитено географско название. На 30 май, когато в града ще започне традиционният празник на суджука, всеки посетител на музейната експозиция ще може да опита деликатесите на трите местни фирми, правото единствени у нас да правят "Горнооряховски суджук".
За пета поредна година несебърското село Кошарица ще чества празника на домашната наденица. 200 килограма пресен суджук ще бъде изпечен на площада в центъра, осигурени са и 100 литра вино. Веселбата започва в 11 часа. Повече в репортажа на Росица Амелева..
Третият фестивал на суджука и младото вино ще се проведе днес в шуменското село Кюлевча. Това съобщи за Радио Шумен кметът на община Каспичан Милена Недева. На селския площад ще се мели месо и ще се пълнят суджуци. Програмата е със специалното..
В Европейския регистър на защитените наименования и географски указания до този момент фигурират повече от 1200 продукта, сред които само един е български. Това е "Горнооряховският суджук". В "Преди всички" Иванка Статкова , експерт в Дирекция..