Съвременният хляб – най-ужасното изобретение на човека?

Разговор на Василена Мирчева с д-р Йордан Стефанов във ''Време за наука''

Заедно с микробиолога д-р Йордан Стефанов във "Време за наука" опровергаваме упоритите фалшиви твърдения, че маята за хляб съдържа глутенови дрожди, отразяващи се изключително зле на човешкото здраве.

Няма абсолютно нищо вярно – маята представлява просто обикновени и доста безобидни дрожди, които се използват в различни части от хранителната индустрия, по думите на д-р Стефанов.  

Заблуда е, че хлябът в с квас е по-полезен за здравето.

При така наречения квас също има дрожди. Става дума за по-сложна култура от микроорганзими, в която има дрожди, млечно-кисели бактерии, извършват се различни ферментации и се получава по-различна текстура и вкус на хляба, пояснява д-р Стефанов.

Хлебните дрожди не са нито полезни, нито вредни за здравето, подчертава микробиологът.

Чуйте повече по темата в звуковия файл: 


Още от Време за наука