Агнешкото в Кърджали стига 24 - 25 лв./кг

Истинското агнешко не идва от етикета, а от пазара в Кърджали

| обновено на 16.04.25 в 09:35
Репортаж на Божидар Чолаков

С наближаването на Великден интересът към традиционните празнични продукти расте – най-вече към агнешкото месо, яйцата и козунаците. Проверка на Радио Кърджали показа, че цените в града варират в зависимост от мястото на покупка, а изборът е между вносно и местно производство.

В големите хранителни магазини в Кърджали агнешката плешка се предлага по 20 лв./кг, а агнешкият бут – за 22 лв./кг. Произходът на месото е основно от Северна Македония и Румъния. Агнешкият охладен комплект дроб се търгува на цена от 7 лв./кг. Замразените дреболии струват около 13 лв./кг, а агнешка главичка може да се намери за 3 лв./кг. Част от месото се предлага в малки разфасовки, подходящи за едно домакинство. 


Ако предпочитате българско агнешко, особено от региона на Източните Родопи, касапските магазини на пазара са правилното място. Цената на месото там е около 24–25 лв./кг, но гарантирано идва от местни ферми.

Търговец от един от месарските магазини разказа, че всеки ден се доставя прясно месо от региона. „Вижда се печатът – ясно показва, че месото е българско, от Родопите. Всяко агне минава през проверка, щампата е ударена. Спокойно можеш да купиш за празника българско месо“, казва той.

Магазинът предлага агнешко и телешко месо, доставено от местни фермери. В момента цената на агнешкоро е 25 лв./кг. Търсенето вече се е повишило, споделят от месарницата.

На място срещаме и бай Иван, дългогодишен клиент на магазина:

„30 години купувам само оттук. Това е месо от нашите балкани, от кърджалийските поляни. Гарантирам – тук няма вносна стока. Днес си взех за Великден – как ще го приготвим, бабата ще каже. Но качеството е ясно – сигурна стока.“

Някои потребители предпочитат да закупят агнешко директно от животновъдите. В региона агнетата се предлагат на цена между 10 и 12 лв./кг живо тегло. Обикновено се купува цяло агне, затова много хора се комбинират със съседи или роднини.

Другият важен продукт за Великден са яйцата. Цените на яйцата в Кърджали остават почти без промяна. Опаковка от 30 броя размер M струва 9 лв., а размер L – 10 лв., което прави около 30–33 ст. за бройка. Кора от 20 бели яйца достига 12 лв., а домашните яйца на пазара се предлагат на цени между 0.45 и 0.50 лв. за брой.

Традиционният козунак от 400–500 грама се продава в големите магазини на цена между 4 и 5.50 лв. Козунаци със стафиди, орехов пълнеж или шоколадова поръска се търгуват около 6 лв.

 Проверка на тези продукти и в гръцките градове Комотини и Ксанти показва, че агнешкото месо в южната ни съседка се предлага между 11 и 17 евро/кг. Най-ниски са цените в супермаркетите, а най-високи – в специализираните месарници. В Комотини агнешкото струва около 14 евро, а ярешкото – 15 евро/кг.

Цените на яйцата варират от 0.22 до 0.25 евро в магазините, докато домашните яйца достигат до 0.50 евро за брой. Козунаците с тегло 1 кг се продават на цени между 7 и 15 евро, като най-скъпите са ръчно приготвените с висококачествени съставки.

“Има осезаемо увеличение спрямо миналата година“, коментират гърци. 

Чуйте още в прикачения файл. 


Още от БНР уеб