Ще хапваме с 5% по-скъпи козунаци тази година

Около 5% е увеличението в цените на козунаците за Великден. Това коментира в навечерието на големия християнски празник хлебопроизводителят Димитър Людиев. Причината е връщането на 20% ставка за хляба и тестените изделия. 

Средната цена в момента е около 5-6 лева, но може да се намери и за 50, уточни Людиев:

„Около 400 гр е най-търсеният грамаж, може да се намери за около 10-12 до 20 лева, но това са по-специфичните козунаци, с ядки, стафиди, боровинки. Виждал съм и за 50 лева, което е абсурдно! Всички уважаващи себе си производители не подават грешна информация на етикетите. Информацията там е основна – дали се използват яйца, дали яйчен меланж, дали е с прясно мляко, сухо..“

Запазва се тенденцията – хората търсят най-вече традиционния козунак, но се купуват и такива с шоколад, стафиди и сушени плодове, допълни Димитър Людиев.

Самата храна трябва да бъде етикирана и опакована подходящо. При проблеми със състава на козунака или пък срока на годност – хората могат да се обърнат първо към собственика на магазина, от където са го закупили, а след това и към Комисията за защита на потребителите, уточнява Димитър Людиев. 

Чуйте повече в звуковия файл:
Още от БНР уеб