Той прогнозира, че достигането му ще се случи до дни

Проф. Тодор Кантарджиев: Пикът на грипа все още не е достигнат

"След това не бива да се допуска появата на плато"

Интервю на Диана Дончева с проф.Тодор Кантарджиев

"Пикът на грипа все още не е достигнат. Надявам се, че ще го достигнем до дни". Това обясни пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, епидемиолог, бивш директор на Националния център за заразни и паразитни болести.

"След това не бива да се допуска появата на плато. Хубаво е мерките да се спазват".

В някои големи области, като София и Бургас, все още случаите не са много, посочи проф. Кантарджиев в предаването "Преди всички". 

"Отделенията в София тепърва ще се пълнят".

Спекулативно е да се говори, че някои подварианти на грипа преминават много тежко, обясни още той. 

"Засега такова нещо не се наблюдава нито в страната, където има бурно разпространение на епидемичния процес, нито имаме данни от Европа за по-опасни и по-тежко преминаващи подварианти на грипа". 

Най-широко е разпространението на грип АН3, посочи проф. Кантарджиев. 

"Няма данни за продължителни температурни състояния. Има нормално развитие на грипа, за който е характерна температура, тежка отпадналост – особено при децата, болки в мускулите и ставите, суха, непродуктивна кашлица в началото и дразнене в гърлото, болки в очните ябълки и дразнене от светлината.

Може да се възпали ухото. Най-често усложнението е бактериално".

Болният от грип може да заразява околните около 4 дни, обясни още експертът. 

"При грипа обикновено един заразява двама души. Инкубационният период е много кратък – от 12 до 36 часа.

На един болен – около трима души придобиват имунитет, развиват вируса в себе си, много слабо могат да заразят някого, но те не боледуват".

Ковидът е около 0.5% от всички проби, които се изследват – той е с десетки пъти по-малко от грипа, посочи още той. 

След като оздравеем от грипа, трябва да сме наясно, че той е намалил имунитета ни, обясни проф. Кантарджиев.

"Трябва да се пазим да не се заразим от друг вирус или бактерия. Важно е да се приема разнообразна храна в традицията на българската зимна кухня. 

Може да взимаме пробиотици и някои витаминни препарати, както и такива, съдържащи селен и цинк. Но не бива да прекаляваме".

Лиляна Петрова: Предозирането с витамин Д, А, Е и К крие риск, вземайте добавки само след консултация


Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

Още от Преди всички