Докога ще ядем сирене с вода?

Интервю на Ивелина Иванова с Богомил Николов

Водното съдържание на сиренето попада във фокуса на промени в наредби, касаещи качеството на храните у нас, които предлага Министерският съвет. 

Актуализацията предвижда саламурено сирене с повишено водно съдържание да има не повече от 65 на сто вода. 

Миналата година проучване на асоциация „Активни потребители“ установи, че много голяма част от тестваните сирена съдържат над 60% вода, т.е. те са т.нар. бързозрейки, при които не е спазена технологията на производство. 

Какво означава сега тази промяна от 5% и как може тя да е в полза на потребителя? По темата Ивелина Иванова разговаря с Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители“. По думите му, предлаганата промяна е нищо повече от прокарване на лобистки интереси през нормативен акт.



Още от БНР уеб