Д-р Велислав Георгиев: За храненето по празниците

Разговор на Александър Райчев с д-р Велислав Георгиев в Lege Artis

В Lege Artis слушаме съветите на специалиста д-р Велислав Георгиев за храненето по празниците.

Те не са универсални, нито важат само за празничния период, по думите на д-р Георгиев.

Специалистът насочва вниманието към хранителните навици на българите в миналото, които са били съобразени с поредица от пости. Православните традиции и битът на българина са го превърнали в полувегетарианец, който е ядял месо само по празниците.

Балансът днес е нарушен. Съвременното общество прекалява с бързите въглехидрати и животинските мазнини – те създават здравните рискове за развитието на диабет и за сърдечно-съдови заболявания, по думите на д-р Георгиев.  

"Хубаво е хората да имат идеята, че не трябва всеки ден да се яде месо и е добре да има постни дни в седмицата", съветва специалистът.

Основните хранителни вещества – белтъци, въглехидрати и мазнини, трябва да се приемат балансирано.

Универсалното правило е човек да бъде отговорен към здравето си, да се храни правилно и да се изследва редовно, обобщава д-р Георгиев.

Повече по темата чуйте в звуковия файл: 


Още от Lege Artis