"Неделник" от 24 ноември 2024 година

''Неделник'' от 24 ноември 2024 година

Обичам да се разхождам и да гледам. Да забелязвам. Да откривам и да се опитвам да разбера за мен интересни неща, а за други напълно скучни. Сами трябва да търсим за да се открием и да се преоткрием. Същото важи и за това, което виждаме...Срещам различни хора. Забелязал съм, че са три типа. Първите /не в този ред, разбира се/остаряват видимо, но имат нови и спретнати дрехи. Изглеждат тъжни и смачкани от живота, но дрехите им! О те са перфектни. Вторите физически пращят от здраве и енергия, но дрехите са им повехнали. Сякаш слана ги е попарила. Излиняват външно, но вътрешно искат още и още от живота. Третите живеят и остаряват с дрехите си. Те са тъжни и дрехите им са тъжни. Те са болни и дрехите им са болни. Те са здрави и обичани и дрехите им са весели...Общото е, че всички /включително и аз/ сме тръгнали на някъде...А къде? Ех, никой не знае от къде идваме и къде ще отидем. Но вървим, хванати за ръката на живота. Такива ми ти работи виждам и откривам и си вървя към нанякъде си...

Хайде, стига, че „Неделник“ трябва да се слуша.

Ще почетем паметта на Величка Каменова, която е оставила следа в образователното дело в Чипровския край и Монтана. Родена в чипровското село Горна Ковачица, преподавала е в родното си село, в с. Василовци и в Монтана. Участвала е и в театралната трупа на Василовци. Тази седмица почина на 90-годишна възраст, но изживя един достоен живот, изпълнен с безкрайна обич към България и родното място.

Една достойна столетница от своя страна навърши 105 години. Да, баба Севда Младенова от видинското село Въртоп отбеляза респектиращите 105 години. Да е жива и здрава.

Пътят ни след това поема към разкопките край село Майор Узуново. Защо древните хора са се нуждаели от три неща: вода, храна и камък? Отговорите от проучването, което обхваща селище от ранния неолит ще разберем от Георги Ганецовски, директор на Регионалния исторически музей във Враца. С Иван Лишков, благодарение на който тези разкопки се осъществиха ще говорим за водата.

Е, идва и Бъдни вечер. Отново трапезата трябва да е отрупана с постни ястия. В домовете няма да се мине без варен боб и чушки с боб. Интересна е историята на боба по нашите земи и поради тази причина ще ви срещна с един голям приятел на Радио ВИДИН Стоян А. Стоянов органзаторр на Кулинарните фестивали на България. За целта той ще ни заведе на 32- рия Празник на Смилянския фасул проведен преди месец в смолянското село Смилян. От него ще разберем и как върви подготовката за кулинарната битка между Горна и Долна Митрополия.

Цветан Дочев – Дедо Скръц пък ни е приготвил "супица от костен телешки бульон и броколи/или карфиол/ със зеленяж и баница (щипана) с прази лук, еченца и сиранце".

Приятно слушане.

Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.