Специалисти: Малнутрицията може да е животозастрашаваща
В България няма статистика колко души страдат от хранителни разстройства, както и точни данни колко са хората, засегнати от малнутриция.
Между 10 и 20 процента от смъртните случаи при онкоболни пациенти се дължат на рязката загуба на тегло или на състояние, при което организмът стига до пълно изтощение.
Все още състоянието недохранване не бива разпознато навреме, каза в интервю за БНР д-р Антоанета Тончева, генетик и член на сдружението Общност "Мостове".
Има международни критерии, по които още при поставяне на диагнозата може да се направи тази оценка, за да се предприемат адекватни и навременни действия уточни тя.
Малнутрицията може да прогресира много бързо и да бъде животозастрашаваща, обясни специалистът.
"Има моменти, когато човек толкова бързо започва да топи килограмите си, хора, които в рамките на броени седмици се стапят."
Малнутрицията може да е тих убиец. На фона на основното си заболяване пациентът започва да отслабва, коментира за предаването "Хоризонт до обед" доц. д-р Зорница Горчева, гастроентеролог в Университетската болница "Св. Марина" в Плевен. По думите ѝ в лечебно заведение лекарите обръщат внимание на баланса, у дома обаче близките са поставени в ситуация да се справят сами.
Малнутрицията води до повишен риск от инфекция при болните с хронични заболявания и влошава прогнозата, подчертава специалистът.
Когато пациент започва да губи килограми, това е сигнален белег, че трябва да се предприеме нещо, допълващо лечението, категоричен е и д-р Цветан Татаров, медицински онколог в болницата в Панагюрище.
"Препоръчва се средиземноморският тип диета. Регулярен прием на разнообразна храна. Тук идват и въпросите за хранителните табута – захарта не храни тумора. Забранени храни няма."
Някои пациенти имат нужда от подкрепа от медицинска храна – венозна или парентерална, докато възвърнат нормалното си състояние и се стабилизират, поясни още д-р Антоанета Тончева.
От май тази година НЗОК реимбурсира изцяло или частично 16 медицински храни. Пациенти сигнализират, че има проблем с доставката на тези храни, допълни тя.
Условията за отпускане на тези храни на пациенти над 18 години са дискриминиращи, смята д-р Тончева.
"Изключени са групи пациенти, големи групи хора."