За окривателя на млечнокиселата бактерия "Лактобацилус булгарикус" - д-р Стамен Григоров

Интервю на Мая Данчева с Даниела Антова в ''Нощен Хоризонт''

Местни фермери и производители на мляко и млечни продукти от Трънско представиха продукцията си по време на втория за тази година Празник на киселото мляко, който се проведе на 13 октомври. 

Проявата беше в с. Студен извор – родното място на откривателя на млечнокиселата бактерия "Лактобацилус булгарикус" д-р Стамен Григоров. 

По време на празника бяха показани ястия по рецепти с кисело мляко, както и други кулинарни произведения, които традиционно българинът приготвя за зимата.

"Д-р Стамен Григоров е роден на 27 октомври 1878 година в село Извор, разказа за БНР Даниела Антова, уредник в Музея на киселото мляко.

"Средното си образование завършва в София, висше по естествени науки във Франция, а в Женева - медицина. Още през първите години на своето следване д-р Григоров прави впечатление на своите професори, още повече на световно известният бактериолог проф. Масол, който също преподава там. Той го насърчава и го прави свой асистент. 

През 1903 година руският бактериолог Иля Мечников публикува своите биологически изследвания върху българското кисело мляко, като е искал да подскаже на Стамен Григоров да установи микрофлората на млякото.

След многобройни часове над микроскопа той улавя българската пръчица, която причинява подквасването на млякото, всъщност бактерията, която открива 1905 година.

Въпреки предоставените му условия, той предпочита да се завърне в България, започва работа в Трънската болница, която е на негово име и работи там като околийски лекар, лекува болни с туберкулоза, лекувал е и войниците с мухлясал хляб, заради действието на пеницилина, разказа още Даниела Антова за БНР.

"Д-р Григоров умира през 1945 година внезапно, допълни Антова и разказа още за Музея на киселото мляко и мястото и ролята на древна Тракия за създаването и получаването на кисело мляко. Тя сподели защо Иля Мечников свързва дълголетието на българина с всекидневното ядене на кисело мляко. 

В Музея ще научите защо киселото мляко е добре да се сипва в глинени съдове, но не гланцирани отвътре, за да бъде млякото по-плътно и по-гъсто.


Още по темата в звуковия файл. 


Още от Нощен хоризонт