Експерти: Сиренето от вода е прецедент, а не практика

От БАБХ съветват потребителите и да са внимателни към храните на пазара, произведени в домашни условия

Интервю на Галина Стефанова с д-р Росен Малчев, гл. експерт в БАБХ

Близо 1300 проверки, свързани с безопасност на храните са извършени в област Кърджали от началото на годината до края на месец септември. Това съобщи в ефира на Радио Кърджали д-р Росен Малчев, главен експерт в дирекция „Контрол на храните“ към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).  Потребителите да са по-бдителни и да не се доверяват на храни, произведени в домашни условия, въпреки модните тенденции в кулинарията, които привличат все повече последователи, е препоръката на специалистите.

Припомняме, че неотдавна на кръгла маса по проблемите на млекопроизводителния сектор беше оповестен фрапиращ случай на засечено от контролните органи в търговската мрежа сирене, което съдържа 75 % вода. Д-р Малчев подчерта, че това е единичен случай и с него не трябва да се спекулира, че това „не е практика и млечните продукти на пазара са качествени“.

От началото на годината Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е извършила 26 планови проверки в млекопреработвателни предприятия в област Кърджали. Проверките са част от годишния график за официален контрол, който се основава на оценка на риска в обектите по цялата хранителна верига. В допълнение, са извършени 1298 проверки, свързани с безопасността на храните, в обекти за търговия на дребно и обществено хранене в региона, съобщи д-р Росен Малчев.

Той уточни, че най-често констатираните несъответствия  са свързани със сградния фонд и технологичното оборудване, в някои случаи етикетиране на продуктите.

„Предвидените санкции по Закона за храните варират от 2000 до 4000 лева за физически лица и от 4000 до 6000 лева за юридически лица. Въз основа на тежестта на нарушенията, санкциите могат да бъдат още по-сериозни“, допълни експертът.

Д-р Малчев поясни, че БАБХ извършва не само планови, но и извънпланови проверки по сигнали на граждани, неправителствени организации или други контролни органи. „През 2024 г. в млекопреработвателните предприятия са осъществени 10 проверки по сигнали. Два от сигналите са свързани с предлагането на млечни продукти, като в резултат на проверките са предприети административни мерки“, коментира експертът.

„Важно е потребителите да купуват млечни продукти от легални, регистрирани търговци, тъй като така се гарантира безопасността на храните“, препоръча д-р Малчев. По думите му продуктите от регистрирани производители подлежат на строг контрол, включително лабораторен мониторинг на суровините и готовите продукти. Потребителите трябва да обръщат внимание на етикетите и да се уверят, че продуктите са ясно обозначени – дали става въпрос за бяло саламурено сирене или сирене с повишено водно съдържание“, поясни още експертът.

При съмнение относно качеството на продуктите, всеки потребител може да подаде сигнал до БАБХ – по електронен път или на телефон 0700 122 99, на място в съответната Областна дирекция по безопасност на храните, като предостави подробна информация за вида храна, търговския обект и датата на покупка. Снимки на продуктите и опаковките също могат да улеснят проверката и да доведат до по-бързо разрешаване на случая. Всеки сигнал се разглежда, а резултатите от проверките се съобщават на подателите.


В анкета на Радиото възрастни кърджалийци отговориха масово, че предпочитат и приготвят тази традиционна българска храна - бяло саламурено сирене, у дома. Нямат доверие нито на производителите, нито на контролните органи. Чуйте анкетата:

Слушател на Радио Кърджали изрази недоумение от фрапиращата разлика в цените на сиренето, предлагано в търговската мрежа - от 8 до 28 лв. за килограм. Той препоръча за пазаруването на този толкова важен продукт да се отделя повече време, за да се проследява цялата информация от етикета, като акцентът е на процент вложено "сухо вещество", масленост, време на зреене и др. Чуйте мнението тук:

Слушателка също сподели, че предпочита да приготвя сиренето сама. Знае стара рецепта от баба си и с удоволствие прави домашно сирене за семейството си. Чуйте тук:





Още от На чаршията, в чата