"Зоната" - ключът към здравето
публикувано на 26.08.24 в 17:25 | обновено на 27.08.24 в 16:36
Разговор с Катина Герова
"Зоната" на първо място е наука за въздействие на оздравяването, отколкото за отслабване. Но, така или иначе, отслабването се случва, когато тялото е в такова перфектно състояние, в което изчиства възпалението, балансира хормоните, кръвната захар, повлиява на всички заболявания - сърдечносъдови, на стомашно-чревния тракт, хормонални. Изобщо "Зоната" може да се счита за ключа към здравето, както казва създателят ѝ д-р Бари Сиърс, който е посветил живота си на това да научи хората как могат да се хранят здравословно. Но не просто здравословно, защото има много голяма разлика между това да знаеш, че този и този продукт е здравословен и да го хапваш, и между това да е точно балансирана чинийката ти. Защото има принципи, които трябва да се спазват в "Зоната". Ако ги знаеш и ако знаеш как да балансираш ежедневно храната си, ти можеш наистина да хапваш абсолютно всичко - баници, пици, кремчета, сладки, но приготвени със здравословни заместители, балансирани. Идеята е да разберат хората, че всяка любима храна, която по принцип е вредна, си има свои зонови, балансирани вкусни варианти."
Според основните принципи на "Зоната" при всяко хранене в чинията ни трябва да има определено количество протеини, въглехидрати и мазнини.
"Всички сме чували колко са вредни въглехидратите, защото от тях се пълнее. Като чуят за въглехидрати, хората си представят теста, сладки, захари под всякаква форма, но те са изключително важни за мозъка ни и в нормални и адекватни количества в по-добрия им избор - плодове, зеленчуци, бобови, са изключително нужни на тялото и без тях тялото не може да съществува. Протеините са месо, яйца, риба, соеви продукти, сирене, извари т.н. Протеинът също е много важно да го приемаме на всяко хранене, защото тялото ни губи протеин всеки ден. Ако не се набавят нужните количества, важни телесни функции започват да страдат. Протеинът спомага за имунната система, нужен и важен е за мускули, за кожа, за очи, коса изобщо много, много важен. Всеки един ензим е изграден от протеини, но нито повече, защото не може да се яде само това, нито по-малко, както и за въглехидратите. Затова д-р Бари Сиърс е създал една табличка, от която да се ръководим от кое по колко може да хапваме."
Мазнините също са изключително важни за постигането на балансирано хранене. Качествените мазнини се съдържат в зехтина, маслините, различните видове тахани, ядките и др.
"Те помагат на въглехидратите да влизат по-бавно в кръвта и така внасят много ползи в тялото, така че и без тях не можем. На повечето хора грешката им е, че когато искат да отслабнат или да оздравеят, започват да четат коя храна е правилна и коя грешна и искат да имат все едно нещо забранено: "Това мога да ям, това не мога да ям". Трябва да се научим да преобърнем мисленето си, че реално може всичко, въпросът е как е съчетано така, че да гори излишните мазнини и да сме максимално бодри, центрирани, енергични и в същото време, разбира се, на първо място здрави."
Катина Герова поясни, че с помощта на "Зоната" се нормализира кръвната захар и даде примери от практиката си. Истории на хора, подобрили телесното си тегло и здравословното си състояние са публикувани в сайта www.kakvodaqm.bg.
Чуйте повече в звуковия файл.
Още от Направление здраве