Първи празник на траханата в Плевун

Интервю на Божидар Чолаков с Теменужка Матева, съорганизатор на празника на траханата

Първи празник на траханата ще се проведе в ивайловградското село Плевунна на 3 август (събота). 

На празника ще се съберат майстори на трахана от България, Гърция и Турция. Всеки от тях ще сподели своята рецепта и технология за приготвяне на традиционното ястие. Празникът на траханата се организира по идея на Теменужка Матева и с подкрепата на община Ивайловград. По думите ѝ, допреди двайсетина години траханата е била основна част от менюто на българите, но днес, все по-малко са хората, които знаят нейния вкус.

В различните краища на Родопите траханата се приготвя по различен начин. Използва се царевично, пшенично брашно, брашно от лимец. Някъде в замесването ѝ слагат чушки, картофи, моркови, а на други места прясно или кисело мляко.

За рецептата по която приготвят траханата в Плевун, разказва Теменужка Матева.

“Траханата е вид тестено изделие, приготвено с квас. И тука вече идва онова, което я прави уникална – квасът е с дива ферментация и се прави от бобови растителни култури и билки”,  обяснява Теменужка. 

Посетителите на празника на траханата ще имат възможност да опитат различни видове трахана, а също така и презентирането ѝ в съвременната кухня. Народният певец Филип Синапов ще представи технологията по приготвянето на качамак. Откриването на празника е от 12 часа в Плевун.

Чуйте още в прикачения звуков файл. 

Харесайте страницата на предаването "Полет над Родопите" във Facebook. Последвайте страницата и в Instagram

Още от Полет над Родопите