Екатерина Терзиева - Атанасова:

Да вкусим България през храната, традициите и ритуалите

Екатерина Терзиева - Атанасова част 1

България, като страна с много древна история, е характерна с кулинарното разнообразие на своите региони. Затова тук кулинарният туризъм дава много възможности, каза за Радио Стара Загора Екатерина Терзиева – Атанасова – лицензиран гид, организатор на Slow tours, журналист.

Това е нов тип туризъм за страната, но в световен мащаб бележи много бърз растеж. Според изследвания около 30% от туристите са мотивирани от храната,  която ще опитат в избраната дестинация, допълни Екатерина Атанасова.  

По думите ѝ у нас до скоро 80% туризмът се е развивал като морски, 10% като зимен и едва 10% - алтернативен, сред които спада и гастрономическият. А точно алтернативният туризъм дава спецификата и атмосферата на страната.

Старозагорски регион е много характерен за развитие на тази ниша, каза още Екатерина Атанасова и даде пример с лавандуловите полета в този край, които са най-старите насаждения в страната, розите и винарството в Чирпан и Стара Загора.

За да се развива кулинарният туризъм обаче е необходим сериозен маркетинг, както от страна на операторите и агенциите, така и на ниво Министерство на туризма.

Екатерина Атанасова уточни, че проследяването на пътя на храната от фермата до чинията на трапезата е основен световен тренд и приходите от аграрния туризъм растат.

От години Екатерина Атанасова, чрез своите Slow tours представя културата, традициите и ценностите на всяка една общност в България. Припомня забравени продукти и рецепти, стари ритуали и занаяти, изчезващи местни сортове и породи. И припомня, че най-добре похарчените пари са за пътувания.

Повече за кулинарния туризъм и неговите възможности можете да чуете в звуковите файлове.




Още от БНР уеб