Храната, която разказва истории

Разговор на Надежда Герова с Боян Петров и Халед Мераджудин

Храната освен да засити глада ни, може да разказва истории и да сплотява хората от различна националност. В кампанията „Храна за размисъл“ се включват бежанци, които живеят в България и вече са обикнали културата и хората тук.

Един от двигателите на каузата „Храна за размисъл“ е Боян Петров. Пред Радио София той и Халед Мераджудин, който е от Афганистан, споделиха как храната сплотява хората и как бежанците се борят гласът има да бъде чут.

По професия Халед Мераджудин е музикант и предприемач, но това не го спира да развива хобито си – да готви. Разказва, че в храната открива любов, топлина, утеха и с това става част от каузата. По-голямата част от живота си той прекарва в България, която отдавна определя като свой дом. Пристига у нас след като в Афганистан избухва гражданската война.

Определя „Храна за размисъл“ като изкуство, обич и споделяне.

Каузата слага своето начало на 20 юни когато се чества световният ден на бежанеца. Това е едва първият етап от мисията за повишаване гласа на емигрантите в България. Храната е техният език, а посланието им е обединеност сред различните с талант.

Подробности чуйте в интервюто на репортера Надежда Герова.

Още от Ритъмът на столицата