Зърнопроизводителите в Бургаско очакват добра реколта

Очакват и добра цена за ечемика и пшеницата

интервю с Николай Киров, председател на Съюза на зърнопроизводителите в Бургаско



С очаквания за добри добиви на ечемик и пшеница започна жътвената кампания в Бургаско. Реколтата се прибира вече навсякъде в областта с 407 високотехнологични комбайна. В региона предстои да бъдат ожънати 712 000 декара пшеница, като при тях има намаление с около 28 000 декара. Увеличени са площите с ечемик с 40 000 декара и  те са около 200 000.

„Очакваме нормална реколта, ечемика между 400 и 550 кг. от декар. Това са много добри добиви, пред вид, че природата не бе много благосклонна – беше сухо и с високи температури. За пшеницата от това, което виждаме и от опита от предни години се надяваме добивът да е малко по-добър– между 450 и 600, което за нашия регион е добре, защото есента и цялата зима бяха много сухи, посевите изникнаха късно и късно се развиха“, коментира очакванията на земеделците Николай Киров, председател на Съюза на зърнопроизводителите в Бургаско.

Николай Киров, председател на Съюза на зърнопроизводителите в Бургаско

По думите му метеорологичните условия са принудили местните производители да започнат събирането на реколтата по-рано от обикновено. 

"Има колеги в областта, а и в района на Ямбол, които извадиха комбайните по полетата още на 9 и 10 юни. Това отново ни показва, че климатът се променя и ние трябва да се съобразяваме с това", каза Киров. 

Той посочи, че много от стопаните вече са сключи сделки „на зелено“ и е оптимист за реализирането на тазгодишната реколта.  


"Надяваме се, че ще можем да продадем зърното на добра цена. Почти всичко от миналата година вече е продадено, а вносът на украинско зърно не е проблем за българските стопани“, коментира Киров.

Жътвата на пшеница и ечемик вече е в ход навсякъде в областта. От Съюза на зърнопроизводителите в Бургаско коментираха, че българското зърно се продава в страните от Близкия Изток, Индия, Иран, Тайван и Китай и няма проблем при реализацията му. 

повече може да чуете в звуковия файл:
Още от БНР уеб