Софийски разкази - Българските кулинарни традиции

Марин Лесев

Марин Лесев е днешният ни гост. Кое е традиционна кухня и защо се среща и скандинавска кухня в българските кулинарни книги, които той колекционира? Колко са видовете мусака? Чуйте го:

"Колекцията ми на печатни издания на кулинарна тема е по-голяма от тази в Рекордите на Гинес. Най-старата на български е с 90% преводна литература. Кулинарите ни са обикаляли по чужбина и са се учили.

Ръчно записаните тетрадки са ми най-ценни. 100% са харесани, за да са записани. Повечето са от преди 50-те. Още преди век са правени курсове за истинска българска кухня. Снимките и документите от 20-те и 30-те показват кулинарни курсове за 30-50 души.

Повечето готвачи са били мъже, била е тежка професия. Най-ранният периодичен печат с кулинарни рубрики са от 80-те години на 19 век. Има и странни рецепти, като за червен хайвер с квас. Изобилствал е дивечът."