Празник на дрипавата баница в село Върбица събира българи и румънци
публикувано на 11.05.24 в 06:15
Репортаж на Здравка Маслянкова за ''По първи петли''
Празникът на дрипавата баница в горнооярховското село Върбица се провежда за осма година. Започнал като малък регионален празник, днес той е с национално и международно участие, разказва Анелия Димитрова, секретар на народно читалище „Градина Върбица – 1894“:
„Осмото издание на празника на дрипавата баница се отличава с това, че за първа година ще имаме международно участие. От град Гюргево, Румъния, ще представят своите баници. Ще има работилница да деца, няма такса за участие. Нека да заповядат“.
Баници всякакви – сладки, солени, с коприва, праз, спанак или дори с морски дарове, но във Върбица си тачат дрипавата баница.
„Наименованието на празника идва от гатанката Мъничко, дрипаво царят от път отбива“. И ние така искахме да се заявим, че от малкото село можем да отбием царя. Празникът вече е с национално значение. Празникът на дрипавата баница фигурира в разписанието на много туристически фирми като туристическа дестинация. Очакваме около 200 румънски туристи, отделно 6-7 български фирми от страната са заявили присъствие. Баницата е най-достъпното, най-бързото и традиционно ястие, затова се фокусираме и върху празника“.
Жените от село Върбица няма да участват в конкурса, за да не оберат всички награди, защото нашите баници са най-добрите, направени с много старание и любов, казва Анелия Димитрова, секретар на читалището в селото, организатор на Празника на дрипавата баница заедно с кметството във Върбица.
Един от акцентите на празника е демонстрацията на месене, точене и печене на подница под връшник:
„Тази демонстрация я правят нашите гости от село Изгрев, област Варна. Това нещо е уникално и трудно се разказва. Подникът е малко огнище, над което се поставя саджак и върху него се пече под капак - връшник. Заповядайте на място, за да го видите и да ви разкажат по-конкретно и автентично“.
Днешните домакини бързо и лесно правим баници с готовите кори от магазина, но хубавата баница става от хубави кори, най-добре е ръчно да са разточени, а това си е майсторлък, който не всеки умее. Затова баба Стефка от Върбица ще учи на занаята децата, разказва Анелия Димитрова:
„Да си призная честно аз не мога да точа и меся. Това е една от причините да се концентрираме върху детската работилница, където нашата баба Стефка, доайенът на кулинарите във Върбица, ще учи децата да месят и точат, да правят прозрачни кори за баница“.
Над 350 баници ще бъдат представени на празника във Върбица.
„Тези баници след като мине журито и ги оцени, хората, които са ги приготвили, ги предлагат на символични цени и всеки може да си опита от това, което го е грабнало. Заповядайте на 11 май, започваме в 10 часа, ще бъде много интересно и вкусно“.
Още по темата в звуковия файл.
Още от По първи петли