Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледен солен венец в ринг за торта, свинско и пилешко със сос от зеленчуци

| обновено на 03.01.24 в 14:28


Нова година настъпва само след няколко часа. За този час обаче домакините се подготвят поне един ден преди празника. Да се купят пресни плодове и зеленчуци, да оцелееш в хипермаркета и да намериш най-добрите цени на нужните ти хранителни продукти е безспорно едно от приключенията преди самата подготовка на новогодишната трапеза. Разбира се, генералната задача е масата да е добре украсена, с празнична покривка, блюдата също да са естетически и гастрономически издържани, разнообразни и да има за всекиго по нещо - като например цитрусови плодове за изтрезняване, минерална вода, за тези, които не пият алхокол и подбрани питиета. Така и доброто настроение е гарантирано. За своята празнична подготовка, ще ни разкаже топкулинарката Росица Генчева.

Тя слага на новогодишната трапеза руло с пилешко и свинско, студена торта с картофи и майонеза и крем карамелена торта.

"Трепетът за 31-и всеки го знае и тази година реших да  е нещо по-различно, надявам се моите хора да не си чуят менюто, тъй като и съпругът ми е рожденик. тази година съм решила да правя един хубав свински врат."

СВИНСКИ ВРАТ С ПИЛЕШКИ ПЪРЖОЛИ СЪС СОС ОТ ЗЕЛЕНЧУЦИ И СМЕТАНА

"За шест души два два и половина свински врат без кост. Срязвам си го на две, леко си го начуквам, обработвам си го с подправки - кимион, черен пипер и много малко чубрица, магданозче прясно много. Три пилешки бутчета, които също ги начуквам, ги поставям на месото. Завивам си го хубаво. Отгоре слагам около 300 грама шунка си отива или бекон, така със сланинка. Увивам, слагам си го с конци, които не изгарят в печката. Запържвам си половин кг гъби, с две три глави лук. Това нещо го слагам около месото, заливам си го с една чаша вино. Върху месото също слагам от лука и гъбите. Наоколо слагам и два три картофа, едно две морковчета, чушка червена, и те така се запичат много добре. Слагам домакинска хартия и фолио и пека на 180 градуса около час и половина. След което засилвам фурничката около 200 градуса на 30 минути, махам отгоре фолиото. С един черпак махам всичкото, което е около месото, минавам го през пасатор, слагам една малка сметанка за готвене и то става нещо уникално за заливане на месото. Това ми е специалитетът, става нещо уникално, препоръчвам го на всичко!

След това месото се нарязва по диагонал и се залива със сосчето".

Салатата на трапезата на Росица Генчева е и тип предястие - коледен венец в ринг за торта. Продуктите, които се използват за руска салата се редят на редове. Между всеки ред се слага майонеза, магданоз, чесънче и горчица. След това се оставя да стегне в хладилник. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Снимката е илюстративна

Магията на коледуването оживява в квартал Гледка

И тази година коледарите ще спазят традицията и ще обиколят къщите в кърджалийския квартал Гледка. За значението и магията на тази обичана традиция разказва Здравка Димитрова от народно читалище "Родопски фар". “Коледарите тази вечер ще тръгнат от 18 ч. и ще обходят целия квартал Гледка, като започват, разбира се, от свещеника с благословия. Отец Кирил..

обновено на 24.12.24 в 11:35

40 години от Възродителния процес: Поклонения и възпоменания в региона на Кърджали

Тази година се навършват 40 години от събитията, останали в историята като Възродителен процес. Поклонението на Тюркян чешма в село Могиляне ще събере хора от близо и далеч, за да почетат паметта на невинните жертви. По този повод, Демокрация, права и свободи - ДПС организират редица възпоменателни събития в региона на Кърджали. Ресми Мурад, областен..

публикувано на 24.12.24 в 09:55

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Здравейте, в този благодатен и красив, но и студен ден от мен, Радка Петкова. Пригответе се за среща с любимото предаване "Вкусен следобед" -  два часа хубава музика и приятни преживявания с любимия епизод днес, неделя. В първата част на предаването, след малко, ще чуем кои са финалистите от конкурса "Читател на годината" на Регионалната библиотека,..

публикувано на 23.12.24 в 17:23

40 години от Възродителния процес ще отбележат на Тюркян чешма

В село Могиляне на Тюркян чешма и тази година ще се проведе възпоменателен митинг по повод 40 години от Възродителния процес. Организатор е община Кирково. Кметът Шанаси Сюлейман обобщи програмата за Радио Кърджали:  "Много рано сутринта в джамията в село Могиляне почва мевлид за жертвите, след което ще бъдат захранени хората, които ще бъдат там..

публикувано на 23.12.24 в 14:32

Весела Фламбурари написа детско фентъзи, основано на мита за Дионис

Наскоро фентъзи авторката Весела Фламбурари се върна от салона на детската книга във Флоренция. И още куп хубави новини - тя издаде книга съвместно с илюстратора от "Дъга" Петър Станимиров - "Злато от Загрей". Има сакрални места в България, в които са открити прекрасни древнотракийски артефакти . Тайнственото присъствие на тези места..

публикувано на 23.12.24 в 12:46
Клуб

За 14 години над 150 ученици се учиха на комуникация и журналистика в Клуб "Публична реч"

Повече чуйте в прикачените файлове

публикувано на 19.12.24 в 17:49

Д-р Ахавни Кеворкян: Готвенето може да бъде ваканция за мозъка

"Зимата ни прегърна с оловните си облаци, донесе студ, дъжд и мрачно време. Зима е! Украсявам, паля ароматни свещи, светвам цветни лампички, а се чувствам уморена и унила. Вероятно е от довършването на куп неща, започнати през годината и планирането на нови за следващата. Днес е събота, хем имам много неща за правене, хем пък нищо не е..

публикувано на 17.12.24 в 14:55