Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Д-р Ахавни Кеворкян: Готвенето може да бъде ваканция за мозъка


"Зимата ни прегърна с оловните си облаци, донесе студ, дъжд и мрачно време.
Зима е!
Украсявам, паля ароматни свещи, светвам цветни лампички, а се чувствам уморена и унила.
Вероятно е от довършването на куп неща, започнати през годината и планирането на нови за следващата.
Днес е събота, хем имам много неща за правене, хем пък нищо не е спешно.
Отивам в кухнята.
Замесвам тесто. Разточвам го и режа на квадратчета, колкото кибритена кутия". Така може да започне всеки един почивен ден, когато искаме да си починем от напрежението - от стреса, бързането, нямането на време. Защото нашите баби вероятно не са знаели какво е медитация - но са я практукували, чрез бавното живеене, месене на доброто и лошото, приготвянето на топла вечеря като ритуал по любов и благодарност. За  порядките от едно време, както и за много вкусното арменско ястие мантъ, което присъства и в турската кухня и от което се носи миризма на пилешко от цялата къща, без да се нуждае от никакви други подправки, разговарях с писателката д-р Ахавни Кеворкян: Бабите ни "просто намираха начин да са щастливи с това, което правят, а правиха милион и едно неща и ги правиха с двете си ръце, и ги правиха влагайки много усилия в това. За разлика от нас, разбира се, и един вид медитацията за тях беше онова, което създаваха с ръцете си, за своите деца, за близките си и за семействата. И ако сравним дейностите, резултатът, емоцията, според мен това беше днешната наша медитация. Излизаш от бързината на ежедневието, от задъханото, от онова, което трябва да се състезаваш с времето и правиш нещо, което се прави бавно, спокойно, трябва да стане красиво, трябва да стане вкусно и в крайна сметка да зарадваш няколко човека на масата, най-близките".

Д-р Кеворкян често готви автентични стари неща, които се приготвят векове наред в къщите. Специално за ястието мантъ -  то кореспондира с италианските равиоли. Тестото е съвсем обикновено - от хладка вода, сол, малко мазнинка. Прави се меко тесто, от което се изрязват квадрати. "В тези квадратчета в нашите къщи, защото сме дошли от Текирдаг, моите баби правеха този тип мантъ. На малки квадратчета, пълниха ги с варено пилешко месо, тоест ситно накълцано бялото му месо, защипваха ги като лодчици и ги подреждаха под ъгъл едно до друго, което се получаваше като една дантела. Помните ли тези красиви дантели, плетени на една кука, с което бабите покриваха сандъците си, масите, слагаха върху облегалките на столовете и така. Така изглеждаше мантъ, когато е наредено. След това то се полива с масло и се запича във фурната до златисто. Така изпечената тава се залива с пилешкия бульон и отново се слага във фурната, докато попие целият бульон и по повърхността се получи една много тънка коричка по върховете на лодките. Та това нещо вече е готово за сервиране и се сервира в чинийките, по няколко лодки, заляти с кисело млеко и с чесън. Безумно вкусно". 

ГОТВЕНЕТО КАТО МЕДИТАЦИЯ

Приготвянето на мантъ е като медитация, защото:

"Едно време, дълго време  на подреждане, на рязане, на защипване, в което буквално забравяш за този свят. Забравяш за проблемите ти, изключваш за всичките си графици, в никакъв случай не вдигаш телефона, защото целият си в брашно и масло, и в крайна сметка разбираш, че цялото това време си е струвало, че ти всъщност си дал една красива ваканция на мозъка си. И не е нужно да ходиш дори в залите. А така поне се чувствам аз в този момент".

В лодките не се слагат никакви подправки, защото по "това време цялата къща миришеше на вкусно пилешко и масло. Бульонът беше с един пръст мазнина отгоре".

В арменската кухня има вариации на ястието мантъ. В различните региони, в Бандърма, загъват в тестените торбички омесена кайма с подправки. В Хельов и околностите му пълнят тези тестени парченца с кавардисани пилешки дробчета, с лук, подхправки и  ориз. Завиват ги във форма на бохчички. И отново се заливат с кисело млеко и чесън". Самите бохчички са колкото една хапка. 




По публикацията работи: Радка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Петя Аргирова: На седем децата се забавляват и учат едновременно

Предаването " Вкусен следобед" се слуша и зад граница. Там имаме аудитория и благодарение на нашите приятели в странство . Кулинарката Петя Аргирова овкусяваше неделите ни, с нейните любопитни и подробни рецепти, които винаги се случват . Запомнящи са интервютата за масления щолен, за заешките бутчета от Тюрингия, за това как се..

публикувано на 30.01.25 в 13:48

Божидара Ангелова: Да столетите в ефира!

Eдна от големите приятелки на предаването, поетесата Божидара Ангелова посвещаваше остроумни и забавни стихотворения на "Вкусен следобед",  а много често и разсмиваше слушателите с глъвоблъсканиците как да почиваме на Луната, коя е промоцията на всички промоции , как да се измъкнем живи, ако не разпознаваме приятелите и шефа си и с..

публикувано на 30.01.25 в 12:09

Весела Фламбурари: Да ви слушат на няколко континента!

И друга наша приятелка зад граница побърза да ни поздрави, още повече, че и "Вкусен следобед", и самата тя, наскоро имаха рожден ден, тоест делят една и съща съдба в календара . В своето представяне Весела пише, че е   поносимо разсеяна; ужасяващо бавна, но точна и вярна . Затова дори и когато си говорим отвреме навреме, тя е невероятна..

публикувано на 29.01.25 в 16:43

Роса Соколова за "Вкусен следобед": Вървите нахакано, като тийнейджъри

Първата приятелка на предаването "Вкусен следобед" бе Роса Соколова - писателят енергетик, чийто дом е нейна крепост. Там беше и първата ни среща,  а освен нея, там ме посрещна и невероятно трудолюбивия Алдо, както и куче, костенурка , котка и красива градина с екзотични плодове. А първия ни десерт заедно беше пъпеш с други плодове и сок от бъз...

публикувано на 29.01.25 в 15:32

Цвети Радева за тежестта на голямата награда "Сирак Скитник"

Цвети Радева, водещата на фолклорното предаване „Имат ли песните спиране?“ по програма „Хоризонт“ на БНР, спечели голямата награда „Сирак Скитник“ за 2024 г. „Тази награда е голямо признание, защото тя е точно за фолклорно предаване,“ сподели Цвети Радева.  „Не очаквах това отличие, особено след като бях в конкуренция с Радио Варна и техните..

публикувано на 28.01.25 в 10:50

Разгорещен спор за запазването на езикови паралелки на срещата с министър Красимир Вълчев

Къде в града биха се реализирали с испански език, първо. Във моето училище има 0.5 паралелка строителство и архитектура и 0.5, говоря, за 2024 - 2025 та година -  0.5 интериорен дизайн. Знаете, че в сектора и ма недостиг на кадри. Ученици от езикови паралелки масово учат архитектура". "Мисля, че е редно да се даде шанс на такива гимназии,..

публикувано на 27.01.25 в 14:33

За трети път община Кърджали прави опит да създаде доброволно формирование

Община Кърджали прави за трети път опит да сформира доброволно формирование, което да помага на огнеборците, както и при наводнения, земетресения, издирване на хора при кризисни ситуации. Кандидатите трябва да са здрави и неосъждани, като преминават 160 часа обучение, което им се заплаща . Заплащат се и дейностите, в които ще участват...

публикувано на 27.01.25 в 12:46