Хладилникът в кухнята е уред, който се използва всекидневно. Но дали на Антарктида има нужда от него? И още – имат ли вкус руладините от пингвин. Вкусно ли е киселото зеле на българската база и колко струва ледниковата вода, която употребява дори Дженифър Лопес. С какво са се хранили първите полярници на Антарктида. На тези и други въпроси може да си отговорим, ако прочетем книгата "Антарктическа кухня", с автори полярният изследовател и проф. Христо Пимпирев, Хавиер Качо – испански писател, учен и ръководител на испанската полярна база и журналистът и фотограф Иглика Трифонова, която е била вече няколко пъти на континента.
През призмата на кулинарната традиция, която води началото преди повече от век, изданието представя любопитна информация за самия континент и живота на полярните учени там, за трудностите и опасностите, които те срещат. Над 60 рецепти от 29 полярни готвачи от цял свят, придружени от снимки в автентична обстановка, водят въображението на читателя към атмосферата на едно от най-дивите места на планетата.
А между самите готвачи, които действително са помогнали на полярниците да оцелеят, има и световноизвестни личности, решили да вземат любимия си черпак на едно авантюристично пътешествие.
За любимите ястия в чуждоезичните бази на Антарктида, проф. Пимпирев казва: ……в аржентинската база всяка неделя имаше Миланезе – шницел по Милански. В парижката, скарата с прочутото аржентинско месо е чест гост в кухнята им. В английските бази, всяка сутрин имаше порич, нещо което сега не мога да си представя да опитам, след като 4 месеца всяка сутрин го консумирах.“
Но нека научим повече за Антарктическата кухня от журналиста Иглика Трифонова.
И тази година коледарите ще спазят традицията и ще обиколят къщите в кърджалийския квартал Гледка. За значението и магията на тази обичана традиция разказва Здравка Димитрова от народно читалище "Родопски фар". “Коледарите тази вечер ще тръгнат от 18 ч. и ще обходят целия квартал Гледка, като започват, разбира се, от свещеника с благословия. Отец Кирил..
Тази година се навършват 40 години от събитията, останали в историята като Възродителен процес. Поклонението на Тюркян чешма в село Могиляне ще събере хора от близо и далеч, за да почетат паметта на невинните жертви. По този повод, Демокрация, права и свободи - ДПС организират редица възпоменателни събития в региона на Кърджали. Ресми Мурад, областен..
Здравейте, в този благодатен и красив, но и студен ден от мен, Радка Петкова. Пригответе се за среща с любимото предаване "Вкусен следобед" - два часа хубава музика и приятни преживявания с любимия епизод днес, неделя. В първата част на предаването, след малко, ще чуем кои са финалистите от конкурса "Читател на годината" на Регионалната библиотека,..
В село Могиляне на Тюркян чешма и тази година ще се проведе възпоменателен митинг по повод 40 години от Възродителния процес. Организатор е община Кирково. Кметът Шанаси Сюлейман обобщи програмата за Радио Кърджали: "Много рано сутринта в джамията в село Могиляне почва мевлид за жертвите, след което ще бъдат захранени хората, които ще бъдат там..
Наскоро фентъзи авторката Весела Фламбурари се върна от салона на детската книга във Флоренция. И още куп хубави новини - тя издаде книга съвместно с илюстратора от "Дъга" Петър Станимиров - "Злато от Загрей". Има сакрални места в България, в които са открити прекрасни древнотракийски артефакти . Тайнственото присъствие на тези места..
Повече чуйте в прикачените файлове
"Зимата ни прегърна с оловните си облаци, донесе студ, дъжд и мрачно време. Зима е! Украсявам, паля ароматни свещи, светвам цветни лампички, а се чувствам уморена и унила. Вероятно е от довършването на куп неща, започнати през годината и планирането на нови за следващата. Днес е събота, хем имам много неща за правене, хем пък нищо не е..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478