Предаването "Вкусен следобед" получи висок слушателски вот в изследване на компания ЕСТАТ, в класация заедно с другите предавания на радио Кърджали.
По този повод Нахит Догу разговаря с водещата и автор Радка Петкова.
- Радке, има ли формула как се правят интересни предавания, ти си втора по резултат от слушателския вот на изследователска компания ЕСТАТ?
- Здравей, Нахит. Всъщност "Вкусен следобед" е най-често слушаното предаване, а иначе предаването, което привлича най-голям слушателски интерес е "Полет над Родопите" с водещ Божидар Чолаков, след което следва "Вкусен следобед". За формула не знам дали има, защото никога не съм обичала точните науки, майка ми ме преследваше с учебника по математика, хвърлях го, но може би има рецепта. С други думи може да сложим четири щипки любов, две-три любопитство, четири щипки интересни събеседници и много черпаци постоянство.
Предаването проходи с едва доловим интерес към сърдечните дела на хората, които в Кърджали не са хайлайф, но така да кажа са популярни. Мисля, че рубриката на ...." На гости на", беше много успешна, макар и с малко издания, тъй като и коронавирусът доста наруши връзките между хората. Забелязвам, че социални каузи също се радват на интерес, както и психологическите теми, които позасилих с нахлуването на коронавируса. Сега малко отстъпват, но някак не ми се иска да си говорим за страха от войната, тъй като това не е особено мобилизиращо, затова обмислям какви точно да следващите психологически теми.
Много споделян бе разговорът с Роса Соколова за три етноса на една маса на Коледа. Както и темата за шкембе чорбата, разработена от различни ъгли – на тези, които обичат да шкембят, както се бяха нарекли софиянците, създали блог, на тези, които не могат да понесат дори миризмата и на готвача. Голям трафик получи интервюто за риболова на Бяло море, насочен специално към ловът на октопод.
Та това е може би формулата – любопитно, полезно, сгряващо душата, практично….да има от тези компоненти по малко. Като добавим и хубава музика, това е едно лежерно преживяване в неделя.
-Подготвяш ли нови рубрики, нови идеи за развитието на предаването?
-Предаването си има свой живот. Първо държах всеки път в него да има нещо хумористично, но установих, че нашите хумористи тук са доста тъжни, пък са и доста сериозни хора, пишат за политика, а на мен не ми се иска много да я намесвам…."Вкусен следобед" някак не вирее на една и съща почва точно с тази злободневност, за добро или лошо, аз мисля за добро…
Има много фейлетони на Божидара Ангелова, отделно сравнително често се опитвам да публикувам поезия, защото и тя се харесва, според мен…Мисля че тази му художествена страна ще се запази. Ще ми се да правя повече анкети, те са доста атрактивен жанр, слушат се, придават една особена динамика и свежест на предаванията…Но според мен трябва да са на развлекателна тематика, а само да се докосваме до сериозното. В най-скоро време ще направя интервю с журналиста и фотограф Иглика Трифонова. Най-скоро имам предвид след изборите, защото тази неделя, по разбираеми причини няма да имам предаване. Иглика Трифонова е редактор на някои от книгите на полярника Христо Пимпирев, самата тя е била на няколко експедиции…Интересното е, че тя описва антарктическата кухня – как се приготвят руладини от пингвин, как се прави зеле по антарктически…Сигурно там зелето втасва много бързо, защото е студено...Всъщност периода съвсем в началото на нашите изследователски мисии там Пимпирев нарече романтичен….Това ме прави особено любопитна и към кухнята, защото в началото на експедициите са готвени местни животни, които вече са забранени за лов. Друга идея е, когато дойде известен писател, или пък артист, музикант у нас, да го поразпитам за любима рецепта, и така да подсиля още готварската тема.
Иска ми се и мисля с кого още да задълбочим сътрудничеството си по кулинарните теми, защото сега работя само с трима-четирима кулинари…Напролет се надяваме да продължим и с видеоклиповете с шеф Пецо Нешоски, живот и здраве….С други думи искам предаването да стане по-атрактивно, но и да възродя някои стари форми на общуване със слушателя.
-Трудно ли се прави развлекателно предаване в Кърджали, тук е специфичен район?
- Ако човек разчита на събития, е трудно….Но ако има повече въображение, любов към слушателите, следи нови книги, или пък интересни празници като Световния ден на пастата примерно, има интересни събеседници, с които да не се водят плитки разговори, не чак толкова. При това развлекателното може да върви ръка за ръка, със смисленото, убедена съм. Защото примерно едно интервю с Роса Соколова, или пък с писателя от Пловдив д-р Ахавни Кеворкян, са ми еднакво четени и слушани, с това как се прави немски щолен, например. Разговорът за лова на октоподи на Бяло море е четен почти толкова колкото темата за водата, която понижава адреналната умора в тялото с терапевта Кремена Станилова…..И може би това е част от формулата на успеха…магазинния формат на предаването…
-Накрая, може ли да ми кажеш, ако вечерта прекаля със гюловицата, как мога да изтрезнея?
- Мисля, че едно обаждане по телефона в 11 часа, че си закъснял за работа, може да ти подейства като изтрезвителен отскок...Няма да е много приятно, но със сигурност ще е ефективно. Може да се пие също сок от портокал, лимон, грейпфрут. Както и шкембе чорбата също има изтрезвяващ ефект. А арменците изтрезнявали само с доматен сок и туршия, те са спестовен народ, сигурно затова. Но сега съм си подготвила и една рецепта:
БЛЪДИ МЕРИ ЗА ИЗТРЕЗНЯВАНЕ
Продукти:
50 мл водка
100 мл доматен сок
15 мл сок от лимон
3 капки сос табаско
3 капки сос Уорчестър
1 щипка целина
1 щипка черен пипер
1 щипка хрян
Приготвяне:
Водката, доматеният сок, лимоновият сок и подправките се смесват в добре изстуден шейкър. Сместта се излива в чаша. Украсява се с резен лимон.
Коктейлът може да се сервира с кубчета лед в чашата.
И тази година коледарите ще спазят традицията и ще обиколят къщите в кърджалийския квартал Гледка. За значението и магията на тази обичана традиция разказва Здравка Димитрова от народно читалище "Родопски фар". “Коледарите тази вечер ще тръгнат от 18 ч. и ще обходят целия квартал Гледка, като започват, разбира се, от свещеника с благословия. Отец Кирил..
Тази година се навършват 40 години от събитията, останали в историята като Възродителен процес. Поклонението на Тюркян чешма в село Могиляне ще събере хора от близо и далеч, за да почетат паметта на невинните жертви. По този повод, Демокрация, права и свободи - ДПС организират редица възпоменателни събития в региона на Кърджали. Ресми Мурад, областен..
Здравейте, в този благодатен и красив, но и студен ден от мен, Радка Петкова. Пригответе се за среща с любимото предаване "Вкусен следобед" - два часа хубава музика и приятни преживявания с любимия епизод днес, неделя. В първата част на предаването, след малко, ще чуем кои са финалистите от конкурса "Читател на годината" на Регионалната библиотека,..
В село Могиляне на Тюркян чешма и тази година ще се проведе възпоменателен митинг по повод 40 години от Възродителния процес. Организатор е община Кирково. Кметът Шанаси Сюлейман обобщи програмата за Радио Кърджали: "Много рано сутринта в джамията в село Могиляне почва мевлид за жертвите, след което ще бъдат захранени хората, които ще бъдат там..
Наскоро фентъзи авторката Весела Фламбурари се върна от салона на детската книга във Флоренция. И още куп хубави новини - тя издаде книга съвместно с илюстратора от "Дъга" Петър Станимиров - "Злато от Загрей". Има сакрални места в България, в които са открити прекрасни древнотракийски артефакти . Тайнственото присъствие на тези места..
Повече чуйте в прикачените файлове
"Зимата ни прегърна с оловните си облаци, донесе студ, дъжд и мрачно време. Зима е! Украсявам, паля ароматни свещи, светвам цветни лампички, а се чувствам уморена и унила. Вероятно е от довършването на куп неща, започнати през годината и планирането на нови за следващата. Днес е събота, хем имам много неща за правене, хем пък нищо не е..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478