Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кавърма с пилешко с Пеце Нешковски - лесно, бързо и бюджетно!

2
Снимка: БНР-Кърджали

"Вкусен следобед" и шеф готвач Пеце Нешковски започват нова видеорубрика за най-цветното и свободно предаване в ефира на радио Кърджали. Защото всички на Балканите стоим на една маса и си хапваме скара и салата, а в нашия радиоресторант всеки е приет и се чувства удобно. Ще ви предлагаме лесни и дори бюджетни рецепти от балканската кухня, кулинарни шедьоври, аламинути и всякакви вкусотии - специално за "Вкусен следобед"! Може да готвите с нас, а може и да си запишете рецептата, която ще публикуваме тук и във Фейсбук страницата на радиото, под видеото. Рецептите от нас - вкусотиите в чинии и у нас, и Вас! А ето какво стартово сготви шеф Нешковски за началото на рубриката - кавърма с пилешко и зеленчуци в тесто.

КАВЪРМА С ПИЛЕШКИ ГЪРДИ ОТ ПРИЛЕП

Необходими продукти:

2 броя пилешки гърди

2 чушки – зелена и червена
1 голяма глава червен лук
150 грама гъби печурки или манатарки
Чесън колкото обичате
1 средноголям домат
2 малки моркова
Домашно масло
200 грама пълномаслен кашкавал
Тесто за пица
Олио, в което сме пресовали чесън
Подправки: 
сол, черен пипер, риган, суха зеленчукова подправка-смес, по желание.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарязваме пилешките гърди, разделени на две филета на хапки като за месо за готвенe. Слагаме масло в тигана достатъчно количество, че да не ни загори месото. Тръскаме тигана многократно, за да не се запържи пилешкото, а да се изпече равномерно и да се запазят соковете. Нарязваме червения лук на полумесеци, а зелената и червената чушка нарязваме първо напречно на две, а след това на ивици. Махаме пилешкото от огъня. Важно е да не се препича месото, нито да се запържва като по време на готвенето не добавяме вода, а само масло, ако е нужно. Слагаме чушките в тигана, като ги обръщаме само с движение на тигана. Добавяме и лук. Добавяме месото, което сме дръпнали настрани. То има сок, така че не се налага да добавяме масло, но ако прецените, че е нужно, сложете, обръщаме и смесваме зеленчуците по описания начин.
Към зеленчуковата смес слагаме и домата, нарязан на кубчета.
Прибавете най-накрая морковите, нарязани на дълги ивици и дръжте съвсем за кратко. По време на задушаването на зеленчуците добавяте по малко от олиото, в което има накиснат пасиран чесън. Към ястието добавяте и пълномасления кашкавал, настърган на ренде. Сипвате готовата смес от зеленчуци и месо в сач. От готовото тесто, като за пица, разточвате кръгло тънко парче и запечатвате ястието като ръбовете на тестото обгръщат сача. Печете в силно загрята фурна на 300 градуса за 2 минути, но на домашна може да е нужно и повече. Приятен апетит.
В делничния ден намусен, да направим следобеда си вкусен!
Следете предаването в интернет страницата на радио Кърджали, всяка неделя от 16 до 18 часа на 90 мегахерца, и онлайн на https://binar.bg/radio-kardzhali/
Следете кулинарните видеа за "Вкусен следобед" с шеф Пеце Нешковски във Фейсбук страницата на радио Кърджали - https://www.facebook.com/bnr.kardzhali/.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Снимката е илюстративна

Магията на коледуването оживява в квартал Гледка

И тази година коледарите ще спазят традицията и ще обиколят къщите в кърджалийския квартал Гледка. За значението и магията на тази обичана традиция разказва Здравка Димитрова от народно читалище "Родопски фар". “Коледарите тази вечер ще тръгнат от 18 ч. и ще обходят целия квартал Гледка, като започват, разбира се, от свещеника с благословия. Отец Кирил..

обновено на 24.12.24 в 11:35

40 години от Възродителния процес: Поклонения и възпоменания в региона на Кърджали

Тази година се навършват 40 години от събитията, останали в историята като Възродителен процес. Поклонението на Тюркян чешма в село Могиляне ще събере хора от близо и далеч, за да почетат паметта на невинните жертви. По този повод, Демокрация, права и свободи - ДПС организират редица възпоменателни събития в региона на Кърджали. Ресми Мурад, областен..

публикувано на 24.12.24 в 09:55

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Здравейте, в този благодатен и красив, но и студен ден от мен, Радка Петкова. Пригответе се за среща с любимото предаване "Вкусен следобед" -  два часа хубава музика и приятни преживявания с любимия епизод днес, неделя. В първата част на предаването, след малко, ще чуем кои са финалистите от конкурса "Читател на годината" на Регионалната библиотека,..

публикувано на 23.12.24 в 17:23

40 години от Възродителния процес ще отбележат на Тюркян чешма

В село Могиляне на Тюркян чешма и тази година ще се проведе възпоменателен митинг по повод 40 години от Възродителния процес. Организатор е община Кирково. Кметът Шанаси Сюлейман обобщи програмата за Радио Кърджали:  "Много рано сутринта в джамията в село Могиляне почва мевлид за жертвите, след което ще бъдат захранени хората, които ще бъдат там..

публикувано на 23.12.24 в 14:32

Весела Фламбурари написа детско фентъзи, основано на мита за Дионис

Наскоро фентъзи авторката Весела Фламбурари се върна от салона на детската книга във Флоренция. И още куп хубави новини - тя издаде книга съвместно с илюстратора от "Дъга" Петър Станимиров - "Злато от Загрей". Има сакрални места в България, в които са открити прекрасни древнотракийски артефакти . Тайнственото присъствие на тези места..

публикувано на 23.12.24 в 12:46
Клуб

За 14 години над 150 ученици се учиха на комуникация и журналистика в Клуб "Публична реч"

Повече чуйте в прикачените файлове

публикувано на 19.12.24 в 17:49

Д-р Ахавни Кеворкян: Готвенето може да бъде ваканция за мозъка

"Зимата ни прегърна с оловните си облаци, донесе студ, дъжд и мрачно време. Зима е! Украсявам, паля ароматни свещи, светвам цветни лампички, а се чувствам уморена и унила. Вероятно е от довършването на куп неща, започнати през годината и планирането на нови за следващата. Днес е събота, хем имам много неща за правене, хем пък нищо не е..

публикувано на 17.12.24 в 14:55