В разгара на лятото апетитните изкушения ни чакат на всяка крачка по централните улици и парковете. Палачинки, царевица сладолед, бургери, дюнери, та дори и скара на припек са част от менюто на което попадаме докато се разхождаме из Кърджали. В жегите най-сериозен е риска за продуктите които са изложени директно на припек. Всяко съхранение на тези продукти повече от 20-30 минути прави продуктите рискови, категорични са експерти. Правим проверка и се спираме на известна дюнерджийница в града за да проверим как се работи в горещините. Там срещаме собственика Расим Камбер, който ни разказва и за потокът от хора.
„Училищата вече затвориха, но пък идват хора от чужбина, от цяла Европа. Арабската питка е сред най-предпочитания дюнер, защото е по-лек.“
С повишаването на градусите обаче расте и рискът от хранителни натравяния. Особено ако продуктите не се съхраняват правилно. На проверки през следващите месеци тръгват и от Агенцията по храните. Те ще проверяват произхода, начина на съхранение и срока на годност на всички храни, които се продават на открито, особено сега, когато термометрите показват над 30 градуса. За да е безопасна храната която се предлага на открито трябва да се спазват някои основни правила. Повечето сосове особено с яйца трябва да са в хладилник. Неопаковани храни не бива да се на пряк контакт с клиентите. Въпреки, че Расим Камбер държи всички сосове в хладилник, той прави сосовете и без майонеза.
Когато продуктите не са добре съхранявани през летните месеци се превръщат в добра среда за развитие на т.н. патогени, които причиняват инфекции. На всеки 20 мин имаме клетъчно делене. Стотици милиони, милиарди в рамките на денонощие. Веднъж попаднали в организма чрез храната опасните бактерии причиняват различни инфекции. Не рядко през летните месеци се стига до хранителни натривания. Най рисковите групи са възрастните и по-малките деца които са лесни податливи на дехидратация. А формулата за бързо връщане към нормалния ритъм за диети и много течности. Солена вода, цитрусови плодове и чайове. Това са и основните елементи в лятното меню на кърджалици.
През топлите месеци баничката остават на второ място сред кърджалийци, като в горещото време превес взимат милинките и мекиците твърдят от местна баничарница. Лятно време вървят и ритуалните пити, заради увеличаването броя на сватбените тържества.
При най-опасните храни през лятото попадат морските дарове. Миди, скариди, сурова риба са сред най бързо развалящата се храна. Неприятна шега през летните дни може да ни изиграе и сушито. В истинска бактериална бомба през лятото могат да се превърнат и яйцата. Те могат да ни докарат Най често салмонела, макар че по черупка могат да се контаминират и с други патогени.
Малотрайни колбаси, кайма и дори скара също попадат в рисковия списък през лятото, както и млечните продукти. Изненадващо в списъка попадат и плодовете и зеленчуците. Въпреки че са най-добрата храна през лятото, често са и източник на патогени. Затова същите трябва задължително грижливо да се измиват преди консумация. Опасните бактерии бързо се размножават и по сладоледа, дори и в леда на коктейлите. Експертите съветват през лятото да избягваме и екзотичните храни. Вместо тях да наблягаме на свежи храни и напитки, които обаче са добре измити или обработени.
Един от одобрените уроци е на кърджалийската учителка от Професионалната гимназия по икономика Пламена Дюлгерова. Тя е преподавател в направление „Приложна информатика“. Дюлгерова и учителят по информатика и заместник-директор на Средно училище „Йордан Йовков“ Нурай Нури, който пък от години вече използва създаден от самия него ИИ,..
Стартира програмата „Топъл обяд“ на БЧК. Тази година ще бъдат подпомогнати 30 ученици в община Ардино, каза в сутрешния блок на Радио Кърджали Светломира Димитрова, директор на БЧК- Кърджали. „Всяка година избираме да реализираме програмата в различни общини. Децата, които ще получават храна по тази програма, са от СУ „Васил Левски“ в..
В неделя пред театъра в Кърджали от 14.30 всички хора от областта ще имат възможност да отнесат фиданки със себе си, за да засадят бъдеще за нашата планета. Доброволци ще им раздадат 20 000 дръвчета - плодни, медоносни, паркови. Инициативата е втора по рода си в Кърджали, но поредна за Гората бг. Създателят на организацията Никола..
Колко са вкусни дините, отгледани на дъното на язовир? На този въпрос могат вероятно да отговорят хората от кърджалийското село Лисиците. Селото е известно с най-дългия въжен мост у нас, на който туристи и от страната, и от чужбина прииждат, сега основно в почивните дни, дори само, за да си направят впечатляващо селфи. А той, мостът, е..
В продължение на две седмици жените от Спортно-интелектуалния клуб „Ахридос“ демонстрираха ангажираност и съпричастност, включвайки се активно в благотворителна кампания, насочена към социално уязвимите групи в обществото. С много желание и отдаденост те събраха десетки кашони, пълни с дрехи, обувки, завивки и детски играчки, които ще бъдат дарени на..
На сцената на Театрално-музикалния център в Кърджали се проведе изключителен концерт по случай 70-годишния юбилей и 50 години на сцената на един от най-талантливите акордеонисти в България – Нешко Нешев. Събитието се превърна в празник на българската музикална традиция, събрало на едно място най-обичаните фолклорни изпълнители и почитатели...
Да вярваш в любовта, да знаеш, че семейството и приятелството са значими, да браниш правдата, да вярваш, че любовта е по-силна от омразата. Тези ценности и истини са най-доброто, което можем да си пожелаем да преоткрием тази Коледа край елхата и рождението на Исус. Позабравените послания ни напомнят момчетата от група "Хоризонт", които..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478