Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо ни боли глава, когато прекалим с червено вино?

| обновено на 16.04.24 в 13:36
Снимка: pixabay

В най-новото издание на рубриката "Науката не спи" Никола Кереков разглежда едно от мистериите на алкохолната интоксикация – защо след изпиване на прекалено много червено вино се появява главоболие. В интервю за "Нашият ден" той споделя своите знания по въпроса.

Алкохолната интоксикация често е придружена от неприятни симптоми, включително главоболие. Но какво точно причинява този болезнен дискомфорт?

По неговите думи изследванията показват, че около 37% от хората съобщават за главоболие след употреба на алкохол. Ключът към този феномен е в самия алкохол – етанола. След попадане в нашия организъм през червата, етанолът се метаболизира в черния дроб, където е подложен на разграждане от ензим, наречен алкохол дехидрогеназа. Този процес превръща етанола в ацеталдехид, който след това прониква в мозъка през кръвно-мозъчната бариера и предизвиква различни негативни симптоми, включително главоболие.

За да се предотвратят тези неприятни ефекти, ацеталдехидът трябва бързо да се метаболизира в нещо по-безвредно. Това става чрез втори ензим, наречен алдехид дехидрогеназа, който преобразува ацеталдехида в ацетат. Въпреки това някои хора имат по-ниска активност на този втори ензим, което води до натрупване на ацеталдехид и по-силни негативни реакции при консумация на алкохол.

Според Кереков тази научна перспектива ни предоставя по-добро разбиране за това какво се случва в нашия организъм след употребата на алкохол и защо той може да предизвика главоболие.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мозъчни донори

В редакция "Хумор и сатира" акъл имаме много и щедро го раздаваме, не ни се свиди. Огледаме се, видим област, където явно се нуждаят от акъл и веднага ставаме мозъчни донори, така да се каже.  За съжаление често пъти акълът ни се отхвърля, не влиза в работа, което си личи навсякъде у нас. Това обаче не ни разколебава, продължаваме да раздаваме в..

публикувано на 25.11.24 в 15:15
Мина Киркова и Михаил Мишев

Между страха и истината – или къде е Дявола?

Как достъпът до точна и проверена информация влияе на социалното приобщаване и благосъстояние? Може ли да бъде причина за маргинализация и как фалшивите, подвеждащи и изфабрикувани новини се разпространяват по различен начини в различните общности?  В "Работилница за журналисти" на АЕЖ - България беше представено ново проучване на..

публикувано на 25.11.24 в 14:06
Илияна Типова

Антон Митов представя: Илияна Типова, журналист от Радио Кърджали

В Деня на патентоване на първата електрическа самобръсначка и първото изкуствено кръвопреливане в света, гост в студиото е Илиана Типова – отличник на випуска на 10-ия майсторски клас по радиожурналистика на БНР. Тя е автор и водещ на предаването за туризъм и хоби на Радио Кърджали "Накъде в неделя". За връзката между Граф Дракула, Хелоуин, гробищата..

публикувано на 25.11.24 в 13:27
Детелина Стаменова, психолог

Въздух, стрес, храна – епигенетичните фактори, предавани през поколенията

Епигенетиката изучава изменения в гените, които не се дължат на промени в ДНК последователността. Тези промени могат да бъдат предизвикани от външни фактори – въздух, стрес, хранене, и в някои случаи се предават на следващите поколения. За епигенетичните фактори и тяхното овладяване в изпълненото със стрес ежедневие в "Terra Култура" говори..

публикувано на 25.11.24 в 13:12
Саша Безуханова

Саша Безуханова: Икономиката на бъдещето ще бъде зелена, освен дигитална

От 2 декември всеки понеделник между 8:30 ч. и 9 ч. в ефира на "Нашият ден" ще гостуват български иноватори със зелена бизнес ориентация. Поводът е първото национално проучване на Move.bg "Зелени решения от България 2024" . За "зелените решения" в бизнеса и данните от проучването в предаването разговаряме със Саша Безуханова –..

публикувано на 25.11.24 в 11:44