Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Хлябът – основата на всичко

Милен Димитров
Снимка: Зорница Гъркова

Хлябът на Милен Димитров е като машина на времето – връща богатите спомени от детството на всички вкусили го. И това не е случайно, тъкмо напротив – Милен влага в хляба онзи вкус, който помни от миналото. Малката, даже микропекарна на Милен е в софийския квартал "Лозенец" и работи от около половин година. За толкова кратко време съседите на пекарната са я научили и търсят неговите хлябове, банички, содени питки и кроасаните, които друг приготвя за Милен, а той ги пече във фурната си.

Милен работи с нахутена мая и оставя хляба да ферментира дълго. Той смята, че не е нужно храната и хляба да са сложно направени – обикновената храна с балансиран вкус и достатъчно хранителни вещества носи на човека и тялото му много повече от сложните ястия. Преди да започне да прави хляб, Милен е готвил и за частни училища и занимални.

Най-важното за него е да бъдем честни – със себе си, с другите и с хляба.

Чуйте цялото предаване в звуковия файл.

Снимка – Зорница Гъркова
По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ферма в Осоица

През целия си живот Даниел Георгиев е бил свързан с храната и произвеждането ѝ, въпреки че завършва Строителния техникум и Минногеоложкия университет в София. Съдбата, късметът, а може би и упорството и решимостта, го срещат с възможността да предлага, а сетне и да произвежда храна. И така, от нулата, както казва той, заедно с брат му създават..

публикувано на 17.04.25 в 15:25

Доброволци осигуряват празничен обяд за Великден на хора в нужда, можете да помогнете и вие

Над 1500 души, живеещи в домове за възрастни в цялата страна, ще бъдат зарадвани с празнична трапеза благодарение на Фондация "Предай нататък". А в София кампанията "Подай ръка" на Мартин Мартинов ще осигури топъл обяд на Великден на 150 – 170 бездомни и хора в нужда. Срещу дарение от 30 лв. за Великденски обяд, можете да станете част от Благодетелите..

публикувано на 17.04.25 в 12:55

Български фонд за жените за втори път спечели стратегическо финансиране от ЕК

Българският фонд за жените за втори път спечели стратегическо финансиране от Европейската комисия за продължаването на цялостната си програма за подкрепа и развитие на демократичния граждански сектор у нас. Рада Еленкова, програмен директор на БФЖ, представя в "Нашият ден" програмите на фонда за финансиране на организации от..

публикувано на 17.04.25 в 10:05
Мария Мира Христова, Десислава Христозова и Мира Добрева

Мисията на "Деси, къде си?" или "Тихо! За това не се говори..."

"Здравейте, аз съм Деси и съм дебела…" – така започва този разговор не само в студиото на "Семейно радио", но и навсякъде, където има хора, които са готови да се включат в битката с килограмите. И ако отговорите не винаги са удобни, то въпросите са повече от естествени. Задава ги журналистката и телевизионен редактор Десислава Христозова и..

публикувано на 17.04.25 в 08:05

От египетските папируси до съвременните методи: През историята на пластичната хирургия с д-р Мектубджян

В предаването Lege Artis разгледахме темата за пластичната и възстановителната хирургия с участието на д-р Рупен Мектубджян – специалист по пластично-възстановителна и естетична хирургия в болница „Вита“. В откровен разговор д-р Мектубджян проследи историческото развитие на тази специалност и очерта съвременните ѝ измерения. По думите..

обновено на 16.04.25 в 12:08