Как може да бъде възстановен туристическият и местният бизнес в България с кулинарен бранд? Дали Черноморието може да стане популярно място за гастрономически туризъм?
С тази задача от българска страна се заемат група експерти от туристическия и ресторантьорския бранш. С решение на президиума на ФРиО за ръководител на проекта „Черноморска кухня“ в България е определен Желязко Атанасов – туроператор и професионалист от бранша, а централата е в Поморие. Целта е до 2025 г. черноморската кухня да влезе в топ 15 на най-популярните кулинарни брандове в света.
Темата коментира в “Нашият ден“ Владимир Баканов, президент на Международния трансбрегов изпълнителен комитет Black sea cousine.
“Радостен съм, че след продължителен период на пандемия, успяхме да се срещнем лице в лице, да седнем на една маса и да проведем съвет на директорите на “Черноморска кухня“ на живо и то в България.
Проектът е в заключителен етап на проучване и преминава към активно приложение на пазара. Базата данни, за която обявихме и пред медиите, върху която “Черноморска кухня“ продължи работа през последните две години, включва гастрономични продукти, събрани от крайбрежията на Черно море.
В първоначалния вид тя включва 662 названия, от които в последната година бяха селектирани 50 ястия. Акцентът при избора беше маркетинговият потенциал.
Всичко се извършваше поетапно. Първоначално дискусията се водеше върху пълната база данни. И като резултат получихме разширен списък-селекция, в който бяха включени продукти по критерии – вкусни, обикновени, добре продавани, както и продукти, които могат да бъдат печеливши в маркетинговите програми.
Следващият етап бяха кулинарните сесии с избрани шеф готвачи. Само от България участваха 68 или 69 готвача.
Чуйте Владимир Баканов в звуковия файл.
Темата коментира в “Нашият ден“ Желязко Атанасов, вицепрезидент и координатор за България на Международния трансбрегов изпълнителен комитет, който е свързан и с бранда Black sea cousine (“Черноморска кухня“).
“Вече четири години работим активно над създаването и популяризирането на бранда “Черноморска кухня“. Ако в началото работата ни беше повече стихийна, то с течение на времето, особено по време на пандемията през 2020 г., успяхме да наложим определена методология и да постигнем желаните резултати.
Трудно ни беше да определим критериите, по които ще селектираме всички ястия, които са по крайбрежието на Черно море, а те не са никак малко.
В базата данни, която завършихме в началото на 2020 г., попаднаха 662 ястия по цялото крайбрежие на Черно море.
На съвет на директорите на “Черноморска кухня“ беше взето решение първата столица на Черноморската кухня, започвайки от 2022 г., да бъде град Бургас.
Възможно е град от Източното крайбрежие, заедно с Бургас, който е на Западното, да бъдат паралелно столици през 2022 г.
Черноморската кухня има силно изразен сезонен характер. Вариантът на 6-месечен статут на столица на кухнята естествено отпадна.
Предвиждаме да има пролетен фестивал, летен, есенен и зимен. Това е много добра новина за България. Това са поредица от мероприятия и фестивали и не на последно място – повишаване на познаваемостта на нашето крайбрежие сред европейските туристи.
Чуйте Желязко Атанасов в звуковия файл.
Притчата за блудния син е красноречив пример за злоупотреба със свободата и любовта. Сюжетът ѝ се повтаря често в живота. Почти всеки един от нас постъпва в една или друга ситуация като блудния син. Спасителят ни посочва правилния изход, като чрез бащината обич, ни разкрива Божието милосърдие. Ако се вгледаме внимателно обаче в притчата за Блудния..
След поредния четвърти опит на "Възраждане" да прокара в Народното събрание законопроекта си за регистрация на чуждестранните агенти, а пък ДПС-Ново начало предложи да бъдат разследвани "соросоидите", което пък предизвика нова атака срещу медиите, известни с критични позиции към властта и осветяване на проблемите в съдебната система, както и припомняния..
Село Симеоновец се намира в община Септември, на 3 км е от шосето между София и Пловдив, а разстоянието до областния град Пазарджик е 20 км. В Симеоновец живеят около 900 човека. На едно от билата над селото има останки от солиден строеж с неизяснен произход. Според някои това е било митница, която е облагала преминаващи търговци. Според други, това е..
В навечерието на освобождаването на поредните трима израелски заложници, според споразумението между Израел и Хамас, разговаряме в "Мрежата" с Димитър Къцарков, хебраист и изследовател на процесите в Близкия изток. Хамас превърна освобождаването на тримата заложници, сред които бяха Ели Шараби, Ор Леви и Охад Бен-Ами, в цинично шоу – това се случи..
За първи път на 14 февруари в дома на семейство Златка и Атанас Панайотови в с. Бродилово ще се проведе традиционният ритуал "Зарязване на лозята". Под звуците на гайда и тъпан ще се отбележи началото на лозарския сезон и почита към Трифон Зарезан, покровител на лозарите. "Церемонията е ценна традиция, символизираща надеждата за..
След поредния четвърти опит на "Възраждане" да прокара в Народното събрание законопроекта си за регистрация на чуждестранните агенти, а пък ДПС-Ново начало..
В навечерието на освобождаването на поредните трима израелски заложници, според споразумението между Израел и Хамас, разговаряме в "Мрежата" с Димитър..
Преподавателката във Факултета по математика и информатика на Софийския университет коментира идеята на министъра на образованието и науката Красимир..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg