Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Смълчаният читателски клуб

БНР Новини
Десислава Иванова
Снимка: troublebakers.eu

Как могат да бъдат съчетани любовта към четенето и апетитът към вкусни неща по идеи от книги? Отговор на този въпрос дава Десислава Иванова – една от създателките на Trouble Bakers и техния набиращ все по-голяма популярност Смълчан читателски клуб. 

Идеята за Смълчания читателски клуб е позната в световен мащаб. Целта е да се предостави на участниците време и спокойствие за четене, без да ги ангажира със задължителни списъци с книги или с дискусии след това. За разлика от класическите литературни кръжоци в Смълчания читателски клуб всички участници четат, каквото си пожелаят, в рамките на един час, без да говорят помежду си. 

Това как ще протече следващият един час, зависи изцяло от читателите – всеки е свободен да си тръгне след четенето, да сподели впечатленията си останалите или просто да остане, за да слуша. В допълнение на това всички хапват вкусни сладкиши и соленки, тъй като целта на организаторите е стимулирането на четенето чрез храната, представена в художествената литература. 

Trouble Bakers имат и социална мисля – организират книжни брънчове, в които приготвят вкусна храна за деца в неравностойно положение.

В разговора на Ирина Вълчанова с Десислава Иванова ще научите още къде Trouble Bakers намират пресечната точка между литературата и храната, къде провеждат срещите си и могат ли фикционалните ястия наистина да оживеят. 

Останете до края, за да разберете и каква може да е една рецепта за елфически хляб от "Властелинът на пръстените".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Росен Коларов

Лице назаем…

Прекрасен филм с основен сюжет вечната битка между добро и зло, с уникални актьории творчески екип. Как да не "посегнеш" към това заглавие, след като на гости в студиото е проф. Росен Коларов, специалист по лицево-челюстна хирургия. И не само: професионален фотограф-художник, бил е ръководител на болница и на агенция, създател и деец на българската..

обновено на 19.04.25 в 10:59
Ирина Вачкова и Ивайло Иванов-Бензо

Керамични фосили в Априлци

Ирина Вачкова и Ивайло Иванов-Бензо са партньори и в живота, и в работата с глината от вече повече от четвърт век. Различни като творчески търсения, те все пак са развивали стила си заедно и неминуемо са си повлияли един на друг. И двамата са очаровани от могъществото и красотата на природата, която в Априлци е достатъчно близо, че да пренесат..

публикувано на 19.04.25 в 08:10

В Злидол живеят само добри хора

"Щом сме се събуд ѝли и газим земята, значи всичко е наред " – с тази всекидневна мъдрост от Северозапада ме посрещнаха в село Злидол, област Враца. Навръх Цветница няколко местни добри жени раздаваха пакети с храна на възрастни хора в затруднено положение. Инициативата е част от кампанията на фондация "Прави добро! Бъди добър!" "Подари..

публикувано на 18.04.25 в 08:45

Ферма в Осоица

През целия си живот Даниел Георгиев е бил свързан с храната и произвеждането ѝ, въпреки че завършва Строителния техникум и Минногеоложкия университет в София. Съдбата, късметът, а може би и упорството и решимостта, го срещат с възможността да предлага, а сетне и да произвежда храна. И така, от нулата, както казва той, заедно с брат му създават..

публикувано на 17.04.25 в 15:25

Доброволци осигуряват празничен обяд за Великден на хора в нужда, можете да помогнете и вие

Над 1500 души, живеещи в домове за възрастни в цялата страна, ще бъдат зарадвани с празнична трапеза благодарение на Фондация "Предай нататък". А в София кампанията "Подай ръка" на Мартин Мартинов ще осигури топъл обяд на Великден на 150 – 170 бездомни и хора в нужда. Срещу дарение от 30 лв. за Великденски обяд, можете да станете част от Благодетелите..

публикувано на 17.04.25 в 12:55