Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На масата на класиците

„Пловдивски пазар“ от Иван Мърквичка

За разлика от нас, обикновените хора, литературните герои не огладняват. Те са плод на авторово въображение и не им се налага да се хранят, така че, когато го правят, си струва да се запитаме какво, защо и как хапват литературните персонажи? В този епизод на "Храна за размисъл" прелистваме националната класика.

Сядаме да вечеряме с чорбаджи Марко от "Под игото" и виждаме, че тъкмо на масата той разгръща възпитателните си стратегии, които крият куриозни от съвременна точка особености.
Прелистваме и първата българска кулинарна книга, която всъщност е посветена на цариградската кухня.
"Готварска книга или поставления за всякакви гостби, според както ги правят в Цариград" е написана от Петко Славейков и е публикувана през 1870 г.

Освен рецепти за "долми, сарми, кювтета, ястия, що се правят в тави и пр." в книгата намираме ценни съвети и напътствия как "да спазваме прясно мляко" например. Както и препоръки: "Нищо не е толкова важно за домашните работи, колкото избирането на добри меса и други неща за гозби."
Едва ли е голяма изненада, че масата на класиците се оказва отрупана с богата храна за размисъл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво да правим, ако се натъкнем на змия?

Образът на змията през вековете е натоварен с разнообразна символика, но и до днес в повечето хора поражда най-вече ужас. Какво да правим, ако се натъкнем на змия, докато се разхождаме на открито или пък я видим в двора си? Защо не бива да я убиваме и какво кара някои хора да отглеждат змии като домашни любимци – питаме в "Нашият ден"  Антон..

публикувано на 02.07.24 в 11:43
Проф. д-р Кузман Гиров

Консилиум "Лято 2024"

Под това мото дискутирахме с различни специалисти в последното юнско издание "За здравето". Първият ни гост бе съдовият хирург от ВМА проф. Кузман Гиров. Той подчерта особеностите на съдовата болест и факта, че човек е на толкова години, на колкото са неговите кръвоносни съдове. "Вените не "обичат" жегата, а артериите – студа" – подчерта проф. Гиров,..

публикувано на 02.07.24 в 08:50

Дрехите, които се доближават до природата

В предаването "Домът на музите" разговора е за мода или по-точно за дизайнерската марка за дрехи Minoar , създадена от младите творци Теодора Спасова и Йоан Гълъбов. Преди около 10 години двамата създават нещо ново и много различно, от това, което сме свикнали да виждаме по световните дефилета и в модните магазини у нас, и в чужбина. В основата на..

публикувано на 01.07.24 в 15:06

Проф. Сергей Герджиков: Две седмици в Мексико са недостатъчни

Проф. Сергей Герджиков е претворил в книгата "Мексико – 1001 чудеса на света" пътешествието си из Мезоамерика. Мексико винаги е любопитна тема, особено с вещ в антропологията и във философията на науката човек като проф. Герджиков. Изследванията му са залегнали в близо 150 научни труда. Пътешествието му е започнало от столицата Мексико сити – град с..

публикувано на 01.07.24 в 08:05
Гьобекли тепе – археологическият обект е отворен за посещения преди 7 години

Гьобекли тепе – един от най-интересните археологически обекти в Турция

Гьобекли тепе е един от най-новите и най-интересните археологически обекти в Република Турция, където въпросите все още са повече от отговорите, които учените могат да дадат. Гьобекли тепе или Кореместият хълм, както се превежда буквално от турски език, днес е един от най-важните археологически обекти в света. Учените го определят като най-старото..

публикувано на 29.06.24 в 16:25