Ще има демонстрации, дегустации на сладка, на туршии. Празник на мекицата организира читалището в село Буховци - те ще се представят с месене, дърпане, пържене на мекици, а освен това и с изложба на различни видове сладка, които се поднасят с хапването на вкусна мекица.
А защо точно мекица - обясняват кметицата на село Буховци Здравка Бонева и една от най-добрите майсторки на тестеното изделие Недялка Гецова:
Популярна, лесно се прави - всяка българска жена може да прави мекици. Голямото количество мазнина - това ги прави по-вкусни.
Важното е да му намериш, както бабите казват, майсторлъка - отначало да го за забъркаш, да втаса добре и след това се пържи и се яде.
Фатме Ахмедова, която е секретар на читалището в село Драгановец, разказа, че ще се представят на празника с баклави и гюзлемета:
Жените от селото се събрахме и решихме да е празника на баклавата, тъй като ги баклавата е сладка - и на делник, и на празник събира всички хора на една маса да си хапнат сладко и сладки приказки да си кажат.
В село Осен ние ще участваме и със зимнини, но ние от Драгановец, тъй като вече станахме популярни с баклавата, ще изнесем някоя и друга тава баклава, но повече ще наблегнем на гюзлемето - там ще ухае на топли гюзлемета, който иска, ще опита от нашите гюзлемета, ще видят на място как се прави - как се точат кори, как се пече и ще си куснат.
Целия репортаж чуйте от звуковия файл.
Представлението "Апокриф" на театрална работилница "Сфумато" задава въпроси за живота между този и онзи свят, за срама, за битката между доброто и злото...
Когато викаш, за да бъдеш чут, всъщност пречиш на другия да те чуе. А когато искаш да разбереш повече за себе си и отношенията си с човека, с когото си..
В стилистиката на любимия филм "Неочаквана ваканция" зададохме въпроса към д-р Антония Първанова, която за пръв път гостува в седмичното издание "За..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg