Как се прави мед от дини демонстрираха самодейци от силистренското село Смилец. В Добруджа сладкото лакомство се нарича още "маджун". В миналото той е бил всекидневна храна, приготвяна във всяка къща. Приготвянето на маджуна започва още по изгрев слънце и продължава до късно вечерта. Бабите от Смилец показаха пред своите внуци цялата технология от обирането на дините от нивата до готовото сладко.
Много хубави дини, остъргват се дините, корите на една страна, и после след като се остържат се мачкат с ръце. В котела мачкаш, мачкаш, пък те заболят ръцете. Слагаме тогаз да се варят. Не се слага захар. Ще замажем тавите, можем да запалим огъня и да варим.
Варенето на маджун от дини е традиция за района, позабравена през последните години. Медът от дини е много вкусен и хранителен, и много се харесва на децата.
Представлението "Апокриф" на театрална работилница "Сфумато" задава въпроси за живота между този и онзи свят, за срама, за битката между доброто и злото...
Когато викаш, за да бъдеш чут, всъщност пречиш на другия да те чуе. А когато искаш да разбереш повече за себе си и отношенията си с човека, с когото си..
В стилистиката на любимия филм "Неочаквана ваканция" зададохме въпроса към д-р Антония Първанова, която за пръв път гостува в седмичното издание "За..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg