Как се прави мед от дини демонстрираха самодейци от силистренското село Смилец. В Добруджа сладкото лакомство се нарича още "маджун". В миналото той е бил всекидневна храна, приготвяна във всяка къща. Приготвянето на маджуна започва още по изгрев слънце и продължава до късно вечерта. Бабите от Смилец показаха пред своите внуци цялата технология от обирането на дините от нивата до готовото сладко.
Много хубави дини, остъргват се дините, корите на една страна, и после след като се остържат се мачкат с ръце. В котела мачкаш, мачкаш, пък те заболят ръцете. Слагаме тогаз да се варят. Не се слага захар. Ще замажем тавите, можем да запалим огъня и да варим.
Варенето на маджун от дини е традиция за района, позабравена през последните години. Медът от дини е много вкусен и хранителен, и много се харесва на децата.
На днешния 6 декември 2024 г. се навършват пет години от кончината на великата българска актриса Стоянка Мутафова – истинска легенда на българския..
Бяла Врана О, колко много хора, колко дни, но ти не спираш - измъчен си от тази недостатъчност и търсиш коя звезда е точно семето на чудото? В какво е..
115 години от рождението на поета Никола Вапцаров се навършват на 7 декември. Годишнината беше отбелязана с представяне на двуезичен сборник с..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg