Как се прави мед от дини демонстрираха самодейци от силистренското село Смилец. В Добруджа сладкото лакомство се нарича още "маджун". В миналото той е бил всекидневна храна, приготвяна във всяка къща. Приготвянето на маджуна започва още по изгрев слънце и продължава до късно вечерта. Бабите от Смилец показаха пред своите внуци цялата технология от обирането на дините от нивата до готовото сладко.
Много хубави дини, остъргват се дините, корите на една страна, и после след като се остържат се мачкат с ръце. В котела мачкаш, мачкаш, пък те заболят ръцете. Слагаме тогаз да се варят. Не се слага захар. Ще замажем тавите, можем да запалим огъня и да варим.
Варенето на маджун от дини е традиция за района, позабравена през последните години. Медът от дини е много вкусен и хранителен, и много се харесва на децата.
Националният дворец на децата отбелязва юбилейната 75-годишнина от създаването си с красив музикално-танцов спектакъл, в който участие ще вземат над 400..
За 30-годишния път на издателство "Софтпрес", за изграждането на богатото му портфолио и превръщането му във важна част от българския литературен живот –..
School4artists е проект на Института за съвременно изкуство – София, насочен към млади художници, които са в началото на професионалната си кариера...
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg