Как се прави мед от дини демонстрираха самодейци от силистренското село Смилец. В Добруджа сладкото лакомство се нарича още "маджун". В миналото той е бил всекидневна храна, приготвяна във всяка къща. Приготвянето на маджуна започва още по изгрев слънце и продължава до късно вечерта. Бабите от Смилец показаха пред своите внуци цялата технология от обирането на дините от нивата до готовото сладко.
Много хубави дини, остъргват се дините, корите на една страна, и после след като се остържат се мачкат с ръце. В котела мачкаш, мачкаш, пък те заболят ръцете. Слагаме тогаз да се варят. Не се слага захар. Ще замажем тавите, можем да запалим огъня и да варим.
Варенето на маджун от дини е традиция за района, позабравена през последните години. Медът от дини е много вкусен и хранителен, и много се харесва на децата.
Около 40% от хората в Източна Европа и Централна Азия, които са заразени с HIV, не знаят за това. Това сочи доклад, оповестен във връзка със Световния..
Концертите на тъмно "Невидима сцена" (Unseen Scene) се завръщат със зимно издание. По този начин публиката ще се потопи в свят, където светлината..
Генетикът доц. д-р Мария Левкова , специалист по медицинска генетика от Медицинския университет и УМБАЛ "Св. Марина" във Варна, е една от носителките на..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg