Как се прави мед от дини демонстрираха самодейци от силистренското село Смилец. В Добруджа сладкото лакомство се нарича още "маджун". В миналото той е бил всекидневна храна, приготвяна във всяка къща. Приготвянето на маджуна започва още по изгрев слънце и продължава до късно вечерта. Бабите от Смилец показаха пред своите внуци цялата технология от обирането на дините от нивата до готовото сладко.
Много хубави дини, остъргват се дините, корите на една страна, и после след като се остържат се мачкат с ръце. В котела мачкаш, мачкаш, пък те заболят ръцете. Слагаме тогаз да се варят. Не се слага захар. Ще замажем тавите, можем да запалим огъня и да варим.
Варенето на маджун от дини е традиция за района, позабравена през последните години. Медът от дини е много вкусен и хранителен, и много се харесва на децата.
По време на нестихващите проевропейски протести в Грузия се чу и изпълнението на "Мравалжамиер" – многогласието, популярната песен, пожелаваща дълголетие..
Всички знаем кой е княз Александър фон Батенберг, първият владетел от Третото българско царство – роден във Верона германски принц, участник в..
Какви са особеностите на пропагандните наративи, коментира във "Въпреки мрежата" доц. Милена Якимова , преподавателка в СУ "Св. Климент Охридски" и..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg