Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Да ядем или да не ядем, все пак?

БНР Новини
Снимка: Булфото

Пепел и утайка от кафе в диетичните разновидности на хляба. Сирене и кашкавал, които все по-често „растат“  по палмите. Водни соли в кравето масло, хидрогенизирани мазнини в маргарина – и все повече сърдечно-съдови болести. Хормони, антибиотици и прат – тоест остатъци от ветеринарно-медицински препарати: в месото. Изкуствено подсладена боза и синтетичен пастьоризиран оцет – повод за поредната носталгия, която ни връща към миналото. Меламин в сухото мляко и диоксин в животинските фуражи – обикновени страхове или необикновени реалности в настоящето. Забрана за отглеждане на генно-модфицирани организми, но разрешен внос на генно-модифицираните им продукти чрез бърбъна, царевичните пръчици, вафлите, соевият сос. Храни, които са на път да постигнат още в близко бъдеще абсурдно безсмъртие – за сметка на увеличаващите се и непрекъснато подмладяващи се хронични заболявания и патологии. Перманентни завоевателни войни, обявявани в геометрична прогресия вместо от полезните на вредните  – от вредните на полезните бактерии на бойното поле на живия микросвят във всички нас. Променят ли се стандартите за полезно и вредно в Европейския съюз в този смисъл или просто те се разминават с нашите родни държавни стандарти? И ще се намерят ли все пак добри новини за все по-гладните и жадни за такива новини българи?


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Димитър Желев, Ани Костова, проф. дн Климент Найденов (от ляво надясно)

Реализация и сбъднати мечти предлага Геолого-географският факултет на СУ "Св. Климент Охридски"

В Геолого-географския факултет на СУ "Св. Кл. Охридски" всеки може да изследва себе си, изследвайки света. Предаването  "Следобед за любопитните" гостува на факултета. "Нашият факултет е един от най-иновативните в университета, тъй като трансформирахме специалностите си, така че да отговарят на професии на бъдещето, които започват да се оформят...

публикувано на 12.04.25 в 10:15

Валери Леков – от ромската махала в Кюстендил до програма "Христо Ботев" на БНР

Първи стъпки Аз съм тръгнал от ромската махала на град Кюстендил. Минах през читалището в махалата, минах през училището, което според мен е най-важното нещо в живота на един човек. И всичко това, което правих през годините и като самодеец (аз съм се занимавал с театър и естрадна сатира, снимал съм разни нещица за местната кабелна телевизия), ми..

публикувано на 11.04.25 в 15:25
Стоимен Димитров

Бъдещият лекар Стоимен Димитров: Хипократовата клетва още тежи

Той е на 25, бъдещ лекар, който избира своя път в детска възраст и върви по него уверено, с много вдъхновение и ентусиазъм. Стоимен Димитров завършва специалност "Медицина", в МУ "Проф. д-р Параскев Стоянов" – Варна. Бъдещият лекар е избрал за свое професионално призвание ревматологията. Интересите му са в сферите на социалнозначимите ревматични..

публикувано на 10.04.25 в 16:35

Нужна е смелост за истински образователни промени

Пламена Николова, културолог и образователен експерт от фондация "Rise Bulgaria" и Яна Алексиева, изпълнителен директор на асоциация "Родители" коментират в "Какво се случва" идеите за образователни промени, които се появиха в публичното пространство. Сред тях са санкции за родителите, забрана за телефони в училище, оценка за дисциплина и обучение по..

публикувано на 10.04.25 в 12:55

Теодора Крумова: Медиаторите са първопроходците в ромската общност

С активната намеса на граждански организации, училища и действащи медиатори през лятото на 2024 г. професията "Образователна медиация" беше включена в списъка с професии, които ще могат да се усвояват в професионални гимназии и центрове за професионално обучение. За да започне обучението на бъдещите медиатори, до две години трябва да се подготвят и..

публикувано на 10.04.25 в 10:40