Високата хигиена при приготвянето, произходът на местните продукти и използването на здрави плодове и зеленчуци са важните изисквания за правилното им консервиране. Ако това не се спазва, се развиват вредни микроорганизми, които водят до болестта ботулизъм, каза д-р Радоилска:
Опасно е, че част от микроорганизмите, които предизвикват инфекции, специално клостридиите, причинителите на ботулизма, те не дават бомбаж, характерен за консервите, и не предизвикват промяна във вкуса и вида на консервата, което е особено опасно.
За зимата столичани консервират най-често чушки и домати.
Вторичната термична обработка на консервите гарантира до голяма степен тяхната безопасност, посочи още д-р Екатерина Радоилска:
При 80 градуса за около 15 минути. В следващата термична обработка при отварянето на консервите, зеленчукови и месни, гарантира до голяма степен тяхната безвредност.
Представлението "Апокриф" на театрална работилница "Сфумато" задава въпроси за живота между този и онзи свят, за срама, за битката между доброто и злото...
Когато викаш, за да бъдеш чут, всъщност пречиш на другия да те чуе. А когато искаш да разбереш повече за себе си и отношенията си с човека, с когото си..
В стилистиката на любимия филм "Неочаквана ваканция" зададохме въпроса към д-р Антония Първанова, която за пръв път гостува в седмичното издание "За..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg