Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Стефан Марков - вълшебният майстор на шоколада

4
Снимка: Личен архив

Стефан Марков - вълшебният майстор на шоколада е гост в 62-ти епизод на рубриката "Америка- илюзии и релности"

"Когато казах на моята баба, че ще ходя в кулинарно училище, имаше едно дълго мълчание и след това тя ми каза, че дядо ми е ходил в университет, майка  ми е ходила в университет, баща ми е ходил в университет, тя е ходила в университет, пък аз…готвач!…

Тя не можеше да си представи колко по-различен е кулинарният свят извън България. Особенно по това време.Сега е много по-различно, но по онова време  - 2006-та година не беше така, припомня си Стефан Марков.

Изборът на Стефан  Марков разочарова баба Жечка. Може би по подобен начин някога разочаровани са били и близките на  Алън Уонг, който в момента води класацията на най-богатите готвачи в света със състояние от около 1,1 милиард долара.

Когато родителите на Стефан Марков го отвеждат от Стара Загора в Канадския град Квебек заедно с неговата сестра близначка ,той е само в 8-ми клас. Няма и идея, че един ден ще се превърне в майстор на вълшебни шоколади и бонбони.

Стефане, 17 години вече ти си не само майстор-  готвач, но и супер - майстор на шоколади и шоколадови бонбони. Как реши,че точно с това трябва да се занимаваш?

"Когато бях на 17 години, започнах да работя в един ресторант в Канада. За първи път работех в такъв хубав ресторант. Преди  като дете на 16 години миех чинии в ресторанти, във вериги…Това беше първият път, когато работех в ресторант, който е на по-високо ниво и за първи път опитах говеждо. Все още си спомням колко беше вкусно. Тогава видях главният готвач на ресторанта какви хубави неща правеше и реших, че искам и аз да се науча. Попитах го в кое училище той е завършил и отидох в същото училище."

Стефан Марков

Кой готви сега в къщи?

"В къщи в момента само аз готвя. Жена ми също може да готви, но на мен ми отнема много по-малко време. С 2-те деца трябва да се разпределя времето."

Кое е любимото ястие, което приготвяш?

"Много обичам шкембе чорба. Това е нещо, което мога да ям постоянно. С дни мога да ям само шкембе чорба. Просто я обожавам."

А научи ли американците също?

"Абсолютно не. Много мексиканци, с които съм работил, на тях съм готвил. Много им харесва, защото те също имат тяхната версия на шкембе, което също е много хубаво."

Кой елемент от сладкарството най-много ти допадна?

"Шоколада. Шоколадът е много интересен продукт, в който има доста физика. Когато започнах моя бизнес направих начин, по-който мога да правя шоколада в огромни количества, без да използвам машина, защото се научих да правя тези бета кристали, които се правят - сам. И да ги прибавям към шоколада."

Правиш ръчно шоколад и шоколадови бонбони. Голяма част от вниманието ти е било насочено към производството на подобни изделия във Франция. Като специалист смяташ ли, че Франция прави най-хубавите шоколадови бонбони или просто беше някаква симпатия от това, че вече беше научил френски?

"Във Франция са абсолютно най-добрите производители на шоколад.

Белгийският шоколад е доста популярен. Той е малко по-сладък, но ако искате да се научите да правите най-хубавите бонбони -  Франция е мястото."

Колко време беше във Франция и какво научи от французите?

"Във Франция съм бил доста пъти. Там всъщност се запали и моята обич към сладкарството. Там работех в един много хубав хотел на езерото, на границата със Швейцария, точно до френските Алпи.

Когато завършвах кулинарно училище, исках да бъда главен готвач, да работя с пламъци и сосове, но човека, който ми намери стажа, беше главен сладкар на Кордон Блю. И те просто предположиха, че той се обажда за сладкар. Когато отидох нямаха друга позиция и трябваше да си правя сладкарство или да си ходя. Реших да остана и просто се влюбих в сладкарството. Там правеха неща, които не бях виждал в Канада. Скулптури от шоколад, скулптури от захар, много изискани десерти…".


Колко време ти трябва, за да направиш една кутия шоколадови бонбони?

"Тази кутия, която гледаме в момента, отнема около 3 дни да се направят всичките бонбони в нея. Това са 8 бонбона, които са около 200 грама шоколад. Ганашите за трюфелите отнемат по-дълго време, бонбоните отнемат около 24 часа, но трюфелите им трябва малко време."

В тези твои не само вкусни, но и красиви бонбони влагаш ли понякога и някакъв български елемент?

"Това е най-новият ми бонбон с вкус на българска роза. Аз купувам изсушени листа от българска роза и ги готвя в коняк. Едно денонощие на 565 градуса по Целзий, за да може целият вкус на розата да се предаде на алкохола и след това използвам алкохола, за да парфюмирам бонбона."

Шоколадовите бонбони, които ти правиш са ръчно производство, без консерванти. Плановете ти засега са да развиеш бизнеса си и да го разшириш?

"Намеренията са да отворим магазин. Надяваме се до 15 януари да отворим в центъра на Скоки, едно от предградията на Чикаго. Там ще правим шоколади, торти, сладолед…Всичко ще е ръчна изработка. Малък магазин, но ще имаме работилница, където ще произвеждаме всичката си продукция. Ще го направим като аквариум, за да може да се вижда как работим, какво правим."

Още по темата слушайте в интервюто на Елена Цанева с Стефан Марков в рубриката на БНР ''Америка - илюзии и реалности''



По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Изложба с рисунки на деца с епилепсия

Асоциация на родители на деца с епилепсия представи нов наръчник "Пътеводител към по-добър живот"

Асоциация на родители на деца с епилепсия представи нов наръчник "Пътеводител към по-добър живот". Той съдържа насоки и отговори на важни въпроси, свързани с живота и ежедневието на младежи с епилепсия на възраст между 14 и 28 години. На 10.02 организацията отбеляза Световния ден за борба с епилепсията, като отново стана ясно, че липсата на лекарства..

публикувано на 16.02.25 в 06:35
Виктория Бешлийска

Писателката Виктория Бешлийска гостува на Българското неделно училище в Барселона

Писателката Виктория Бешлийска гостува на Българското неделно училище в Барселона. В каталунската столица тя се срещна с децата и техните родители в разговор за силата на езика и нишките, които свързват българите по света.  Езикът е нашата идентичност и колкото повече изучаваме богатството му, толкова по-близо сме до същността си, каза..

публикувано на 15.02.25 в 11:42

С "Пеперудена прегръдка" мисията на Гого от Перник ще продължи

Мисията да показваш, че различните хора не са опасни, и че всеки човек заслужава шанс, продължава и след смъртта - в това вярват близките и приятелите на пеперудения Георги от Перник, който стана звездичка на небето на крехката възраст от 9 години. В негова памет беше представен филмът "Пеперудена прегръдка", в който участват Гого,..

публикувано на 14.02.25 в 16:24
Анна Малешкова

Поредицата "Бесарабски хроники" с нов том - "Следа в историята"

Поредицата "Бесарабски хроники" вече има своя нов том с наслов "Следа в историята ", излязъл през декември миналата година. Описан е периодът от 1762 до 2024 г. Всяка важна дата е разказана в три статии.  Съставители са Анна Малешкова, общественичка, писателка, художничка, бивш директор на Дома на профсъюзите в Сливен , на Кинефикация. Тя е..

публикувано на 08.02.25 в 06:15

Момчил Искренов: Кафето е ритуал, култура и удоволствие за сетивата

Кафето сутрин е едно от най-важните сутрешни ритуали за някои хора, за други е отделно изживяване. За това какво е да си бариста в България и какво не знаем за кафето, разказва Момчил Искренов: " На 29 години съм, от два месеца работя като професионален бариста в Coffe shop , отделям време и за заниманията си тук, но иначе имам икономическо..

публикувано на 08.02.25 в 06:15

Росен Гацин: От февруари започва новият цикъл на стопанската година

На 1- ви февруари православната църква почита свети мъченик Трифон. Той е един от най- славните светци лечители.  В народната традиция този ден се нарича Трифон Зарезан и се отбелязва и на 14 февруари, по стар стил. В българската традиция Св. Трифон е свързан с лозарството.  На 1 ви февруари се извършва ритуално обработване на лозата,..

публикувано на 02.02.25 в 10:24

Музиката на акордеониста Исус Ангелов прави хората щастливи

Исус Ангелов свири от малък на пиано, цигулка и акордеон. Пише есета, разкази и поезия. "Божията Безкрайност" е дебютната му книга, събрала поезията на Исус Ангелов и картините на Ставри Калинов. Той е сценарист и водещ на концертите, които организира в Националния дворец на културата в София. От 2 до 90-годишни са почитателите му. Не искат..

публикувано на 02.02.25 в 06:16