В Горна Оряховица започна първият фестивал на горнооряховското гърне. Това не е глинен съд, а ястие от телешки жили и заедно с горнооряховския суджук е сред запазените кулинарни емблеми на железничарския град.
Възстановки, дефилета с народни носии, фолклорни концерти и 100 гърнета с телешки жили, приготвени от майстор готвачи, ще има до неделя край летния театър в Горна Оряховица. Как се прави горнооряховско гърне и кого са посрещали с този кулинарен шедьовър горнооряховци?
"Хем да хапнем, хем да тропнем" е мотото на втория фестивален ден в първото издание на празника на горнооряховското гърне. Фестивалът цели да съхранява, популяризира и предава автентичните рецепти и традиции в приготвяне на характерното за околностите блюдо от телешки жили, казват от Община Горна Оряховица, организатор на кулинарния фестивал.
Традиционно горнооряховското гърне се е приготвяло през зимните месеци в глинен съд, като са се добавяли зеленчуци и червено вино от горнооряховските изби, а капакът плътно се е запечатвал с тесто, разказва майстор-готвачът Ивайло Иванов, който ще приготвя блюдото за празника заедно с майстор готвача Царина Цанева:
"Горнооряховското гърне се приготвя от телешки жили. Историята помни, че когато са обезкостявали животното, отпадъкът от телешките жили са го хвърляли. Бедните хора са го събирали и са го превърнали в този кулинарен шедьовър. Много ще се радваме да демонстрираме и приготвим за вас горнооряховско гърне".
Горнооряховското гърне съществува още от възрожденската епоха, утвърждава се във времето и се превръща в една от емблемите на града и от ястие на бедните е станало гозбата, с която горнооряховци са посрещал големците през годините.
"За вас сме приготвили автентично горнооряховско гърне, което е на цели 150 години. Ще приготвим 100-е гърнета. Ще готвим цели 17 часа. Горнооряховското гърне е познато в цяла България. За скромните си 150 години с него са посрещали цар Борис Трети. Фен на горнооряховското гърне е бил дори и Тодор Живков. Естествено историята ще оживи и ще демонстрираме как се приготвя горнооряховско гърне".
В неделния предобед посетителите на първия фестивал на горнооряховското гърне ще могат да опитат и ястия от региона, приготвени от най-добрите кулинари от читалищата в община Горна Оряховица.
Майстор-готвачът Станимир Радичев ще направи вариация на горнооряховското гърне с една по-различна супа:
"Горнооряховското гърне е основно от телешки жили, но има и рецепти с телешки опашки. Ще направим супа от телешки опашки. Ще сложим кореноплодни, които се ползват и в горнооряховкото гърне. Ще добавим една разядка от сушени червени чушки, праз и сирене към супата. Ще готвим е една малка тенджерка от 230 литра, така че ще има за 500-600 човека да опитат".
В първото си издание фестивалът на горнооряховското гърне ще посрещне над 400 изпълнители, които ще радват със своите песни и танци. Концерти ще изнесат певиците Райна и Емилия и формация "Големи Родопски гайди" с ръководител Стефан Янев.
Кулинарни игри, различни битови кътове и занаятчийски работилници привличат с автентичните си произведения. Има "Разходка в миналото" с ревю на традиционни български носии, а хоротропанката около гърнето тръгна още в първата петъчна фестивална вечер.
Още по темата в звуковия файл.
Златина Русева е артистичен директор на Международния филмов фестивал "Милениум" , който е създаден през 2009 г. и ежегодно се провежда в Брюксел. Посветен е на основните цели на ООН за хилядолетието - премахване на бедността, насърчаване на социалните промени и гарантиране на устойчиво спрямо околната среда развитие навсякъде по света...
Старите професии, които са на изчезване, и новите, които ще заменят човешките ръце с роботи, коментираха пред БНР двама обущари от Благоевград, чийто трудов стаж е колкото един човешки живот. Данка Попева е на 86 години, а 69 от тях са минали в ремонт на обувки. Колегата ѝ Сотир Николов е на 80, но трудовият му стаж е 83 години , колкото и..
Галин Томов е единственият майстор тъкач в района на Априлци. Той тъче икони, а с една от тях - на Богородица, която вижда насън, кандидатства за вписване в книгата с рекорди "Гинес" . Иконата е с размери 2,20 на 1,5 метра, изтъкана е в 19 различни цвята на 186-годишен стан . "Това е нещо уникално в България и в света. Подал съм..
Галина Мирчева е овцевъд и управител на сдружение "Плевенско мляко". Тя притежава една от най-модерните овцеферми в региона, отглежда над 800 животни в плевенското село Петърница. Предстои Галина Мирчева да представи първата си книга – "Милно ми е", която е посветила на българските овцевъди. Събитието ще се състои в Художествена галерия "Илия..
Най-старият възстановен за движение парен локомотив от музейния парк на държавните железници 26.26 направи два курса от София до Банкя и обратно на Лазаровден. Локомотивът е произведен през 1908 година. За пътниците имаше изненади, свързани с традициите на Лазаровден, Цветница и Възкресение Христово. Децата получиха образователни подаръци с..
Дария е само на 13. Живее в Силистра и мечтае да бъде отново просто дете – с усмивка, без болка, без страх. Но пътят ѝ към тази мечта минава през битка, каквато никое дете не бива да води – битка за живот. Диагнозата е артериовенозна малформация , рядко заболяване, с фатален край. Всичко започва преди няколко години. Едно неочаквано..
Младеж от Ардино избра странен за връстниците му живот - между университета и ферма за крави . Вместо да се забавлява в големия град, той редовно се връща вкъщи, за да помага в семейното стопанство. Смята, че животновъдството в България има бъдеще, въпреки не доброто в момента състояние на отрасъла. Младежът мечтае, когато завърши..
Ние сме в помийна яма. Как може да спорят държавен глава и лидер на най-голямата партия в парламента? Трябва да се изясни някой лъже ли, каква е..
Това са едни закачки, които са откакто се сблъскаха в политиката Бойко Борисов и Румен Радев . Това мнение изказа пред БНР ген. Спас Спасов, бивш..
Изкуственият интелект (ИИ) може много да ни помага, но крайните решения трябва да останат у хората. И в дигиталната ера ИИ предлага, но решенията..