„Сезонът покрай зимата много стопля отношенията между семействата – особено тук в Рибново, понеже през летния сезон всички са някъде, по работа, всички са някъде по чужбина и зимата всички се прибират вкъщи, за да отморят“.
Обикновено изпращането на старата и посрещането на Новата година е свързано с фойерверки, шампанско , богати трапези и много веселие, но за хората в село Рибново, известно с уникалните и пъстри сватби, запазили тайнството на стари ритуали – истинските празници са тези, които са споделени със всички и се правят като дар, като грижа за цялото село.
„В Рибново нямаме да се съберем точно за Нова година и да празнуваме. Рибното се събира най-много на вечерите, организирани от определени семейства, които канят цялото село и се прави вечеря, специално за цялото село – тогава се събират най-много хора“, обясни Герова:
„Ние сме много привързани тук може би, самото село е сплотено, привързани към нашите майки, бащи, баби и дядовци. Гледаме винаги да сме заедно!“
По думите й в селото посрещанетона годинатае в дома, скромно и с благодарност, че всички са заедно – така се приготвя и храната:„Храната е нещо толкова елентарно, но като се замислим колко хора се събираме и как точно приготвянето на тази храна някак ни кара да се съберем – хем да си поговорим, хем да се видим, тъй като не сме се виждали от няколко дни, тъй като всеки е на работа“.
„През зимния сезон ние най-често приготвяме боб с пастърма, която си е домашна, понеже ние тук си имаме ниви и си отглеждаме и боб. Отглеждаме си и домашни животни“, добави Фатме Герова за традиционните за селото й храни:
„Есента – точно преди зимния сезон, приготвяме кускус и юфка като абсолютно всичко пак е от домашни продукти: яйцата, млякото. Ето още един такъв момент, в който се събираме родата, защото, за да направиш кускус не можеш сам да – винаги трябва и майка, и леля, и това пак ни сплотява!“
За програма "Хоризонт“" тя сподели и рецепта за десерт:
„При нас може би най-така традиционното нещо е приготвянето на една сладка халва, която се приготвя най-често по вечерите, които се правят за цяло село. Също така, ако решим си я правим и за десерт вкъщи“.
„Приготвя се с царевично брашно, с олио – трудоемка е като работа. На вечерите всъщност тя се прави само от мъже, защото трябва много бъркане и се прави в едни големи казани, но за вкъщи и в едно малко тиганче може се слага олио, за да може да се запържи брашното, с вода със захар и се бърка с малко маслко също“, добави младата майка от село Рибното, както и уточни, че то си има специален сайт.
Подробности може да чуете в звуковия файл.
Асоциация на родители на деца с епилепсия представи нов наръчник "Пътеводител към по-добър живот". Той съдържа насоки и отговори на важни въпроси, свързани с живота и ежедневието на младежи с епилепсия на възраст между 14 и 28 години. На 10.02 организацията отбеляза Световния ден за борба с епилепсията, като отново стана ясно, че липсата на лекарства..
Писателката Виктория Бешлийска гостува на Българското неделно училище в Барселона. В каталунската столица тя се срещна с децата и техните родители в разговор за силата на езика и нишките, които свързват българите по света. Езикът е нашата идентичност и колкото повече изучаваме богатството му, толкова по-близо сме до същността си, каза..
Мисията да показваш, че различните хора не са опасни, и че всеки човек заслужава шанс, продължава и след смъртта - в това вярват близките и приятелите на пеперудения Георги от Перник, който стана звездичка на небето на крехката възраст от 9 години. В негова памет беше представен филмът "Пеперудена прегръдка", в който участват Гого,..
Поредицата "Бесарабски хроники" вече има своя нов том с наслов "Следа в историята ", излязъл през декември миналата година. Описан е периодът от 1762 до 2024 г. Всяка важна дата е разказана в три статии. Съставители са Анна Малешкова, общественичка, писателка, художничка, бивш директор на Дома на профсъюзите в Сливен , на Кинефикация. Тя е..
Кафето сутрин е едно от най-важните сутрешни ритуали за някои хора, за други е отделно изживяване. За това какво е да си бариста в България и какво не знаем за кафето, разказва Момчил Искренов: " На 29 години съм, от два месеца работя като професионален бариста в Coffe shop , отделям време и за заниманията си тук, но иначе имам икономическо..
На 1- ви февруари православната църква почита свети мъченик Трифон. Той е един от най- славните светци лечители. В народната традиция този ден се нарича Трифон Зарезан и се отбелязва и на 14 февруари, по стар стил. В българската традиция Св. Трифон е свързан с лозарството. На 1 ви февруари се извършва ритуално обработване на лозата,..
Исус Ангелов свири от малък на пиано, цигулка и акордеон. Пише есета, разкази и поезия. "Божията Безкрайност" е дебютната му книга, събрала поезията на Исус Ангелов и картините на Ставри Калинов. Той е сценарист и водещ на концертите, които организира в Националния дворец на културата в София. От 2 до 90-годишни са почитателите му. Не искат..
Тревожното е, че ученици в прогимназиална възраст използват вейпове. Това заяви пред БНР Асен Александров, директор на 51-во училище в София,..
" Европа ще се тръмпизира, въпросът е дали ще се тръмпизира докрай ". Това заяви пред БНР журналистът Мария Спирова, която живее в Лондон. Според..
Очакваме бойкотът утре отново да бъде подкрепен масово от хората и да не пазаруват от търговските вериги. С този бойкот ще подкрепим кварталните..