Марин Лесев от 30 години изучава, съхранява и популяризира българската национална кухня. Колекцията му според последните справки, съдържа почти 10 000 български печатни издания: 1800 книги, 6000 списания и 1700 вестника.
Освен печатните издания той е събрал десетки ръчно изписани кулинарни тефтери и индивидуални листове, които датират от 1900 год. до днес.
Те съдържат над 10 хиляди рецепти – някои от тях са напълно непознати /Кестенова гора, Гарози – дробчета от скумрии, Таратор от орехи и хляб, Пиле със сос от кръв/, но има и познати рецепти /Негърче, Фунийки, Реване, Добош торта и др./.
Целта на неговата дейност е да опази кулинарната ни памет и идентичност и да я популяризира.
По тази причина той е преиздал фототипно 12 книги от периода 1927-1939, които са под името „Автентична българска кухня“.
От една година работи по събирането, възстановяването и възпроизвеждането на стари рецепти, които ще бъдат публикувани в кулинарна книга.
"Първата ми книжка в колекцията беше от 1912 г. с почти 350 рецепти в нея и аз бях много впечатлен от нея и тогава всъщност реших да започна да събирам този изчезващ вид, това беше преди 29 години.
Най-старата ми готварска книга е и първата готварска книга, предена на български език у нас през 1870 година от Петко Славейков. В нея 70 на сто от рецептите са преведени от Славейков и са от европейска, американска, ориенталска кухня. Тази книга има 9 фототипни издания.
Днешните ресторанти на много малко места предлагат истинска национална българска кухня, в повече случаи те разбират стара рецепта преди около 40 години, а за мен стара рецепта е на над 80 години", разказа още пред БНР Лесев.
Работи и по откриването на стари български продукти, с които са готвили нашите предшественици.
Един от проектите, по които работи е „Кулинарна карта на България“, в която е събрал 4000 рецепти от различни региони и ги е нанесъл върху електронна карта.
Желанието му е в обозримо бъдеще да създаде „БЪЛГАРСКА КУЛИНАРНА ЕНЦИКЛОПЕДИЯ“ в 15 тома.
От миналата година нашият гост прави и изложби в различни градове в страната. До този момент е излагал своите книги, както и домакински прибори, посуда, дребни кухненски уреди и др. пособия от 20 век в Ямбол и Русе. Изложбата е наречена „Кулинарна история на България” и се стреми да предизвика интереса към забравените традиционни регионални ястия.
Марин Лесев ще награди с книга слушателите на "Нощен Хоризонт", които дадат най-добрите рецепти със сирена в три категории: ястие със сирена, десерт със сирене и автентичен продукт от мляко. Рецептите изпращайте до 01. септември 2023 год. на адрес: gotvarnica@gmail.com. Може да изпращате и рецепти от стари български гозби или десерти. Най-добре да изпратите и снимка на ястието.
Още по темата в звуковия файл.
„Донорството е любов“ - това послание отправя гостът на „Любими празнични истории“ - Милена Златкова. Познавате я като част от екипа на "Тройка на разсъмване" по радио Витоша. Може би сте чували и за каузата й да запознава хората с възможностите да дарят частица от себе си за създаването на нов живот. Тя е сред създателите на..
На 1 януари България и Румъния станаха пълноправни членове на Шенгенското споразумение. Двете държави влязоха в ЕС още през 2007 година, но до 2023 г. не бяха приемани в шенгенската зона на европейските страни, премахнали граничния контрол помежду си. С премахването на граничната бариера между България и Румъния настъпиха промени както за..
Битките по време на Средновековието по българските земи са били не просто въпрос на чест и оцеляване, а и на преминал през вековете героизъм, който предизвиква възхищение и до днес. Част от този военен блясък може да се види в изложбата "Хроники от стомана", открита на 11 декември в Национален археологически институт с музей при Българската..
Бившият футболист на "Левски" и на ЦСКА Божидар Искренов разказа живота си във футбола в книга . "Дъщеря ми настоя, че е станало време за това, а иначе идеята е стара", разказа бившият национал, известен с прозвищата Гибона и Радостта на народа, който в последните години живее в САЩ, където кара такси, и в Канада, където продава..
Наскоро във Враца отвори врати първата по рода си у нас кафе-книжарница с кауза . Там има над 20 хиляди заглавия - както нови, така и антикварни книги. От тяхната продажба и от поръчките на топли напитки се събират средства в подкрепа на деца и младежи с редки генетични и онкологични заболявания . Необикновената книжарница работи и за други..
" Базиликата е като звездното небе в лятна нощ : оставате пленени от нейния блясък и великолепие. Рискува обаче да бъде ням свидетел на "безкрайната красота", ако интелектът не е обогатен със знания, а поривът на сърцето не е подхранен от духовен опит ", казва кардинал Мауро Гамбети , архиерей на базиликата и викарий на папата за..
Ник Борисов се занимава с шоколатиерство от 12-годишен. Сега е на 14. Натрупал е вече почти тригодишен опит в изработването на шоколадови скулптури. Всичко, което знае за шоколада, дължи на шеф Ради Стамболов . От него е научил най-напред как да прави шоколадови бонбони. В момента учи графичен дизайн и смята, че това ще му помогне в..
КНСБ предупреди, че ако бюджетът за тази година не бъде приет, може да се очаква вълна от протести. "Струва ми се, че за пореден път бюджетът..
Въпреки пълната политическа неразбория в страната, реалистичен сценарий е от 1 януари догодина да плащаме в евро . Това мнение изрази в интервю за..
Бойко Борисов се чувства силен и иска да наложи своите условия в преговорите за правителство. Това мнение изказа пред БНР политологът доц. Иво Инджов..