Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Движението Slow Food става на 30

Десислава Димитрова
Снимка: Ани Петрова

Навършват се 30 години от създаването на международното движение Slow Food - бавно хранене. Как личният избор чрез начина и метода на хранене може да повлияе върху климатичните изменения?

"С нашите избори, хранителни избори ние стимулираме една или друга хранителна система. Сигурна съм, че хората, които се замислят за това какво поставят на трапезата, без това да е свързано с техния социален статус, финансови възможности, това са хора, които си дават сметка, че има нещо сгрешено в начина, по който ние добиваме нашата храна. Самият факт, че 30-40% от храната, която се произвежда, се превръща в отпадък веднага, а в същото време в така наречения развит свят голям процент хора страдат от заболявания, свързани с неправилното хранене, докато в един друг свят - т.нар. глобален юг повече от милиард хора страдат от недохранване и умират от глад", коментира в предаването "Хоризонт до обед" Десислава Димитрова - координатор на международното движение Slow Food в България.

Сгрешена е хранителната система на глобално ниво, смята Десислава Димитрова.

"Да не говорим, че в последните години ние сме свидетели на едно масово изчезване, масово унищожаване на биологичното разнообразие, което се равнява по размер с времето, когато са изчезнали динозаврите, защото в момента светът разчита само на няколко вида за своето изхранване. Това са пшеница, ориз, царевица, които е ясно, че са една много, много малка част от огромното растително разнообразие, което хората биха могли да използват за храна", допълни Димитрова.

Има 3000 сорта картофи в Андите, а ние разчитаме на един-два.

"Slow food възниква като контрапункт на Fast Food, защото преди 30 години Карло Петрини, който е основател на това движение, решава, че ще организира протест в Рим срещу отварянето на ресторант на една верига за бърза хранене. Решава, че ще сготви и ще почерпи всички минаващи по "Пиаца Рома" със спагети с домати - традиционна, проста, обикновена италианска храна, като по този начин иска да покаже, че италианската кулинарна традиция не се нуждае от решенията, които може да предложи една верига за бързо хранене", отбеляза още Десислава Димитрова.

"Чисто, вкусно, честно" е мотото на организацията Slow Food.

"Чисто и вкусно е ясно. Чисто - това е храна, която се произвежда, без да уврежда околната среда, без да компрометира благосъстоянието на животните. Но аз искам да обърна внимание на думата "честно", защото това е думата, която отличава Slow Food от много други движения, организации, които застъпват темата за качествена храна", поясни Димитрова.

Честна храна означава, че производителите получават справедливото възнаграждение за своя труд, тук е връзката с евтината храна, зад която цената на човешкия труд и човешката експлоатация е безмерно висока, но ние не си даваме сметка за това, казват още от Slow Food.

"В същото време честна храна означава, че и потребителят има право на храна, която той може да си позволи със своя собствен финансов ресурс. Ако мога така да кажа, да преведа - Slow Food е овластяване на местните общности и защитаване на тяхното право да произвеждат храната, която е тяхна, не наложена отвън и да запазят правото си на достъп до земя, до ресурси, до своето хранително биоразнообразие, което е ясно, че е най-доброто за тях самите", подчерта Десислава Димитрова.

Биохраните са храна с етикет, докато Slow Food е храна с лице. "Slow Food те кара да се замислиш кой произвежда твоята храна", посочи тя.

Климатичните промени са факт, но ние трябва да се адаптираме. Адаптацията ще дойде от генетичните ресурси, които са все още съхранени от местните общности, смята според Десислава Димитрова.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Весела Атанасова

"Египетските култове край Черно Море" - как древните божества достигат до бреговете на Черно море

Митът за Озирис и Изида обяснява сътворението на света . Той разказва за борбата между доброто и злото. Хилядолетия наред в гробници и храмове египетските майстори разказват в своите рисунки за смелия Озирис и красавицата Изида, за раждането, Възкресението и качването на престола на египетския владетел. Култът към божествата в Древен Египет е..

публикувано на 03.07.24 в 14:02

Павлина Илиева: За българина цената е водеща при избор на почивка

Намираме се в разгара на активния летен сезон и всеки пътува или ще пътува нанякъде. В последните години българите имат все по-голям избор за това, къде да отидат на лятна почивка . Избират близки или далечни дестинации, познати или екзотични места. Някой търсят развлечения, други хубави плажове, трети евтин пазар. Важното е почивката да..

публикувано на 01.07.24 в 13:42

Двама български космически предприемачи за разрастването на иновации в Космоса

Те вярват, че ходенето в космоса е по-лесно. Те вярват, че това е бизнес възможност и начин да развиват компании за милиони. Те са двама български космически предприемачи , който бяха гости на едно от последните издания на „Тех Парк толкс'' на София Тех Парк. Това са Делян Аспарухов - съосновател и президент на американската компания Varda Space,..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Людмила Кирилова

Людмила Кирилова за усещането да посетиш вулкан

В света има любители на нетрадиционни туристически дестинации, а също и такива които съчетават традиционните – културно-исторически и кулинарен туризъм с нетрадиционните. Какво имам предвид – това са туристи, които искат да станат свидетели на грандиозни зрелища, като изкачвания в близост до активни вулкани.  "Вече има и българи, които се интересуват..

публикувано на 25.06.24 в 11:51
Радослав Илиев

Радослав Илиев: Започнахме с древни текстове, които никога не са поставяни на театралната сцена

"В началото сформирахме творчески екип, който да подбере млади хора, които да възстановят дейността на трупата за античен театър с патрон Огнян Радев, както и да подготвим първия спектакъл", разказа в "Нощен Хоризонт" историкът и преподавател  Радослав Илиев, председател на фондация античен театър "Огнян Радев" .  Това е  единственият античен..

публикувано на 24.06.24 в 11:57
Емил Златев

Емил Златев: 8 минути гимнастика сутрин и вечер и лека храна през лятото за неспортуващите

Лятото не е просто сезон – то е усещане за волност, свобода и полет. Лятото ни дарява с енергия и вдъхновение да се чувстваме свободни и да живеем пълноценно . Слънцето грее ярко, дните са дълги и това е перфектното време да се погрижим за нашето лятно здраве и форма.  Всеки слънчев лъч, всяка топла вечер ни напомнят за онова обещание, което сме..

публикувано на 24.06.24 в 10:04

Първият в София Дневен център за лица с тежки увреждания отвори врати

"За първи път в столицата беше открит Дневен център за пълнолетни лица с тежки множествени увреждания, предоставящ уникалната услуга на заместваща грижа." Това съобщи Надежда Бачева, заместник-кмет по направление "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания" по време на церемонията по..

публикувано на 23.06.24 в 07:14