Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Производители ще се борят за защитено наименование на смилянския боб

Европейската регистрация дава добра перспектива за традиционния продукт

Производителите на смилянски фасул смятат, че ще бъдат по-защитени, ако продуктът има еврорегистрация.
Снимка: Уикипедия

Производителите на смилянски фасул ще подадат заявление за вписването му като географско означение и защитено наименование за произход в Европейския съюз.

"Тази процедура трябва да извървим и тази регистрация трябва да направим, защото това увеличава гаранциите за произход, за търговската марка смилянски фасул", обясни пред "Хоризонт" Банко Кичуков, председател на новоучреденото Сдружение на производители на смилянски боб.

Според Кичуков, така площите, които ще бъдат засети, ще бъдат регистрирани и проследявани. "По един и същи начин ще бъде отглеждан смилянския фасул във всички производители, които ще бъдат регистрирани в това сдружение. Това гарантира качество и постоянство в предлаганата продукция."

Регистрирането на смилянския фасул като географско означение и защитено наименование за произход ще даде възможност да се завеждат съдебни искове срещу недобросъвестни търговци, казват още от сдружението.

"Нека всичко да бъде на светло и хората, които искат да продават смилянски фасул с тази марка да са спокойни, да се издължим към държавата, това е най-добрият начин и това е перспективата", коментира Банко Кичуков.

До края на годината ще бъде внесена документацията в Министерството на земеделието, храните и горите.

"Ще извървим този път. Ние знаем, че е продължителен, но това си заслужава и това си е култура,  типична за региона", мотивира се Кичуков и допълва, че "отваря перспектива и за други поколения, който иска да работи - това е една добра възможност за допълнителни доходи".

На 19 октомври предстои 13-то издание на Празника на смилянския фасул. Тази година празникът е изтеглен със седмица по-рано заради местните избори. Традиционно се провежда в последните дни на октомври.

"Той стана традиционно мероприятие. Има голям интерес. Пристигат около 4-5 хиляди човека последните години. От цяла България има интерес. Хората имат възможност да си купят смилянски фасул тук от място. Освен това ще бъде приготвен смилянски фасул, за всички гости ще има приготвен смилянски фасул. Изготвят се щандове на производители. За децата изработват пано от смилянски фасул", разказа Банко Кичуков в предаването "Преди всички". 

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кипърският шампион АПОЕЛ и Георги Костадинов се разделиха

Кипърският шампион АПОЕЛ и Георги Костадинов се разделиха

Кипърският шампион АПОЕЛ (Никозия) обявява приключване на сътрудничеството си с футболиста Георги Костадинов, съобщи клубът на страницата си в интернет. Костадинов си тръгва от Никозия след 2,5 години сериозно присъствие, като е изиграл общо 89 мача с АПОЕЛ във всички турнири, вкарал е 6 гола и е подал 4 асистенции. С жълто-синия екип той..

публикувано на 21.01.25 в 22:04
Проф. Колин Прайс

Могат ли и трябва ли мобилните телефони да предупреждават за бедствия или катастрофи?

При природни бедствия: тежки бури, наводнения и пожари по телефона предупреждават намиращите се наблизо хора за опасността, като дори я изчисляват в процент и поставят жълт или червен код. Израелска иновация показва точно обратната корелация: мобилните телефони (с вградените си сензори) могат по-рано от метеорологичните станции и постовете на..

публикувано на 21.01.25 в 10:51
Асен Миланов

Енергийният терапевт Асен Миланов: Благодарният човек не мрази другите!

Във връзка с Международния ден на най-учтивата дума "Благодаря" , който беше преди дни, ви срещаме с енерго терапевт Асен Миланов . Тази дума е разменна монета, която остойностява нашата признателност за направеното ни добро . Замислете се само колко пъти на ден благодарите на някого или за нещо на глас или на ум. Това е дар на блага,..

публикувано на 13.01.25 в 18:10
Вени Марковски

Вени Марковски: Да се установи практика за ненасърчаване на зловредно съдържание

Трябва да се намери точният баланс между свободата на словото , която не трябва да бъде накърнявана,  и свободата на хората да не бъдат подвеждани чрез фалшива и манипулирана информация . Това каза пред БНР Вени Марковски, съосновател и председател на Българското интернет общество, във връзка с обявените от главния изпълнителен..

публикувано на 12.01.25 в 12:39

Хлебопроизводители в Силистренско: Ако има завишение, ще е с 10 ст., не с 10-15%

По-скъп хляб купуват вече и в Силистра. Увеличението в търговската мрежа е от 20 до 40 стотинки . Според производители толкова рязко покачване на цените не е оправдано. На същото мнение са и потребителите. Доскоро един от най-евтините хлябове беше на цена от 1,50 лева, а днес се продава вече за 1,90 лева , показва проверка в магазините...

публикувано на 10.01.25 в 10:17
Галина Герасимова

Астрологът Галина Герасимова: От 2025 започва тенденция на революционни промени

" Астрологията е древна наука , която ни напомня за връзката между небесното и земното. Както казва Галилео Галилей:  " Математиката е езикът, с който Бог е написал Вселената" , а астрологията ни дава ключа към този език, като разкрива хармонията между движението на звездите и ритъма на нашия живот.  Карл Юнг допълва: "Астрологията..

публикувано на 09.01.25 в 10:08

Доц. Калина Иванова: Библиотеките са повече виртуални, отколкото физически гостоприемни

Технологичните обновления в библиотеките са по-напред, отколкото материалната база . Това каза пред БНР новоизбраната директорка  на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" доц. д-р Калина Иванова. " Ние сме все повече виртуални, отколкото физически гостоприемни . Трябва да се промени това, за да бъдем с едно приятно лице за..

публикувано на 07.01.25 в 15:02