Трима българи развиха ботулизъм, след като се подложиха на терапия за отслабване с ботокс в Турция. Според специалисти инжектирането на ботулиновия токсин в стомашно-чревния тракт е много опасно. Това бе повод в месечното издание на рубриката „Инфекциозен навигатор с д-р Магдалена Баймакова“ на БНР-Радио Благоевград, инфекционистът от ВМА да коментира заболяването ботулизъм и неговите характеристики. Когато става въпрос за лечебни и козметични процедури, д-р Баймакова препоръча да се доверяваме само на лицензирани медицински центрове, в които има контрол на дейността. За предпочитане е да се търси медицинска помощ в страните-членки на ЕС, където има регулация и контрол.
Характеристики на заболяването ботулизъм, какво го причинява?
„Ботулизмът е остро инфекциозно заболяване, което се отнася към групата на хранителните токсикоинфекции. Важно е да се знае, че човекът не е заразен, т.е. той не подлежи на карантина, на изолация, и той не може да представлява опасност за околните. Говорим за заболяване с нервно-паралитични изяви. Причинителят е бактерий – грамположителен микроорганизъм, анаероб, който има способността да образува спори. Проблемът, и това, което причинява заболяването, е отделяния екзотоксин от този бактерий. Токсинът, който отделя този Clostridium botulinum, т.нар. ботулинов токсин, е най-силната биологична отрова в природата. Това е сигнална лампичка всеки един от нас да насочи своето внимание към заболяването. Основният резервоар – там, където той се развива и живее нормално е при домашните и дивите животни – коне, свине, едър рогат добитък, птици, риби, гризачи. Той живее в техния храносмилатен тракт и чрез изпражненията попада в околната среда. Този бактерий, попадайки в околната среда, преминава в спора. По този начин заразява плодове, зеленчуци. Намирайки благоприятни анаеробни условия, когато си приготвяме храна, консерви, суджуци, шунка, създаваме условия да се отдели този токсин, който е доста термостабилен. Това означава, че му трябва много високи температури и продължително въздействие, за да го деактивира. В зависимост от това как ще попадне в човешкия организъм – най-често по хранителен път – тогава говорим за хранителен ботулизъм. Възможен е и кърмачески, при който е много важно родителите да знаят, че до 1 година не се дава на бебето мед или да има контакт с почва, защото чисто физиологично гастроинтестиналният им тракт създава условия тези спори да освободят токсини и да заразят детето. Трети възможен механизъм за предаване на инфекцията и клинична изява е т.нар. раневи ботулизъм, който се дължи на инфектиране на рана с бактериите Clostridium botulinum. И точни този ятрогенен ботулизъм, за който се говори през последните години, когато с медицински козметични цели, голямо количество от токсина се инжектира“.
Симптоми при ботулизъм
Симптомите се проявяват в кратък период от време – от 12 ч. до 2-3 денонощия, в зависимост от количеството токсин, който е постъпил в човешкия организъм. Появяват се нарушения в зрението, свързани с двойно виждане, увисване на клепачите, нарушения в говора, затруднено произнасяване, затруднено преглъщане, нарушава се дишането, дихателна недостатъчност и смърт. Пациентът не е заразен, няма температура, в пълно съзнание е, контактен, има запазена сетивност.
Диагностика и лечение
При парези и парализи при афебрилни пациенти не трябва да изключваме заболяването, когато е налице клинична изява и епидемиологична връзка – т.е. консумация на храна и други хора с подобни оплаквания.
В терапевтичен план е важно максимално рано да се проведе етиологично лечение. То се изразява в приложение на специфичен противоботулинов антитоксичен серум, който да неутрализира циркулиращия в кръвта токсин. Антибиотици се прилагат при вторични бактериални инфекции.
Гости на предаването „Неделя у дома“ бяха Елена Цушко, Йорданка Терзиева и Десислава Тасева, и трите възпитаници на природо-математическа гимназия "Акад. С. Корольов" - гр. Благоевград. Момичетата са зрелостнисци от випуск 2024, целеустремени, позитивни със светъл поглед към бъдещето. Говорихме за средното образование в България, неговите..
Поли Генова представя най-новата си песен – „We Only Have Today“ . Като национален посланик на УНИЦЕФ за България Поли посвещава тази песен на каузата за най-добър старт в живота на всяко дете на Детския фонд на ООН. Новият й сингъл не само ни вдъхновява, но и ни кара да подкрепяме децата да не спират да мечтаят, да вярват в себе си и да..
„Добрата експертна подготовка, съчетаваща теория и практика са от особена важност за студентите, излизайки на пазара на труда, където вече трябва да се „състезават“ с изкуствения интелект“. Това коментира в интервю за Радио Благоевград гл.ас. д-р Силвия Петрова от катедрата „Културология“ на Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград...
Самоковският автор Васил Софин представя втора детска книга със заглавие „Дребосъчета“. На страниците на четивото са поместени стихове с различна тематика. Красивите илюстрации към тях са дело на Ваня Попйорданова, която подсказва и заглавивто на Васил Софин. За втората си детска книга авторът черпи вдъхновение от своята 5-годишна внучка..
Борислав Ханджийски е кмет на село Габрово, община Благоевград. Познава добре историята на родното място на своите деди,а преди шест години със съмишленици се заема с възстановяването на местния средновековен храм „Свети Георги“. На доброволни начала е изградено и килийно училище, което отвори врати на 24 май 2024 година и което носи името на свети..
В изцяло променена атмосфера, уютна и спокойна среда учат децата от Център за специална образователна подкрепа „Св. Паисий Хилендарски“ в Благоевград. Оборудвани са кабинети по арт терапия, кинезитерапия, Монтесори терапия и логопедична стая, както и мека стая с тапицирани стени. Ще бъдат направени модерен СТЕМ център, производствен център, а..
На Спасовден празнуват хлебарите и сладкарите, но за съжаление през последните години се наблюдава все по-малък интерес към тази професия. Това сподели в ефира на Радио Благоевград Марияна Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в България. „Това е най-древната професия, която ще продължи..