Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ути Бъчваров сготви специален кирковски кебап в двуметров тиган, чело на локомотив

Кирково представи богатството си на Първия фестивал на плодородието

13
Кирково показа плодовете на труда си
Снимка: Галина Стефанова

Първо издание на Фестивал на плодородието се проведе в пограничната община Кирково. Той е приемник на предишния, Фестивал на чушката, който имаше четири издания. Изключително наситена и разнообразна програма бяха подготвили организаторите - кметът Шинаси Сюлейман, Община Кирково, Местната инициативна група Кирково – Златоград, читалищата и разбира се, сръчните и креативни кулинари от региона.

Времето беше с домакините - слънчево и подходящо за празник. Центърът на Кирково беше изпълнен с пъстроцветни сергии, на които се продаваха типичните за селищен празник лакомства и стоки. Въздухът беше изпълнен с аромат на скара и чеверме. Точно срещу трибуната на площада, явно от ранни зори, се въртяха десетки чевермета с агнешко месо и печени на жар пилета. Оркестър подгряваше настроението с народни ритми.


На централно място погледите привличаше атрактивният Ути Бъчваров, който запасан с кожена готварска престилка, с преметнати вериги през раменете вместо презрамки, бъркаше ароматна вкусотия в "малко" тиганче с диаметър два метра. Било е чело на локомотив, изхвърлен като непотребен, но кулинарният магьосник и виден телевизионен водещ го е дарил с нов „вкусен живот“.


Ако Вие дойдете тука и надникнете, ще ги видите – цветовете на плодородието. То са печени пиперки. То са морковчета. То е лукче. То е чесънче. То е целинка. И цялото това нещо къкри от сутринта и вижте какви прекрасни цветове е придобило. Кебапът преди малко беше почерпен и с любимото ми не черно, а червено пиперче, за да хване именно този есенен загар. … Мамма миа … момчета хващайте ... и вътре слагам нещо много важно – фасулчето. Сипвай, сипвай, сипвай, оп, оп, оп … даааа.... Това е версия, която правя тук, в Кирковско, защото този кебап се е направил с истинско расло и пасло тук в тези баири и поляни телешко, което е вкусно … И тук, ако не сложим нещо прясно – доматки, малко люта чушчица, малко гьозум, малко магданозче … Ще стане много вкусно“. Така примамливо звучеше поканата на видния телевизионен кулинар към събиращото се множество.

При официалното откриване кметът Шинаси Сюлейман приветства кирковчани и гостите на празника. „Днес ние продължаваме една традиция поставена преди много години, която се е свързвала с радостта и удовлетворението от приключването на селскостопанската година. Радвам се, че поставяме началото и на нови“, каза кметът. Той припомни, че чушките са търсената алтернатива на тютюна, като поминък на региона. „Кирковчани сме мъдри, търпеливи, толерантни и единни. Кирковчани сме трудолюбиви, гостоприемни и с отворени сърца и души, защото може да не сме най-добрите, но правим всичко по най-добрия начин и винаги сме били и ще бъдем номер 1“, заключи Шинаси Сюлейман.


И след тези мотивиращи думи празникът продължи освен с песните и хората, които се виеха през цялото време на площада, също с няколко конкурса.

Компетентното жури, включващо Ути Бъчваров, известната кърджалийска кулинарка и авторка на книги с готварски рецепти Росица Генчева и разбира се, кметът Шинаси Сюлейман, се нагърби с нелеката задача да определи най-вкусната лютеница, приготвена от местните майстори. В продължение на поне двадесетина минути под любопитните и очакващи погледи на кирковчани и гости журито бръкваше последователно в някое от  над двадесетте бурканчета с доматено-пиперената вкусотия, завърташе я по небцето, обсъждаше тихичко и отместваше бурканчето или при тези, които продължават състезанието, или в другата групичка, при отпадащите. Така останаха само три от лютениците. А съревнованието между първата и втората беше наистина оспорвано – журито дълго обсъждаше коя от двете да е фаворита. Накрая подреди – първенец е лютеницата, представена от Народно читалище "Васил Априлов" , с. Чорбаджийско, на второ място – тази на Хабибе Местан от с. Добромирци и на трето, приготвената от Кристина Сапунджиева от с. Дрангово.




Също така оспорвано беше състезанието за най-оригинален сладкиш с плодове. Тук безспорният фаворит беше пълнената с плодове печена тиква, приготвена от майсторите от семеен хотел, който се намира в с. Горно Къпиново. 


Второто място беше за екзотичния мус от манго на кърджалиеца Пламен Кьоров, който се оказа, че по професия е бояджия, но представи фантастичен десерт. Третото място остана за ефирната малинова торта, приготвена от Айсун Риза.


Поздравления за един супер традиционен, местен отколешен десерт – пълнена тиква с различни плодове“, похвали специалитета при награждаването Ути. Младият Димитър, представител на екипа победители, разкри, че секретът при приготвянето на тази вкусотия е любовта. Той сподели, че мечтата му е да се развива туризма в региона. Водещият на празника Влади Въргала пък му пожела не той да ходи из големите градове и чужбина да търси работа, „а чужбина и големите градове да идват тука, заради твоите сладкиши“.


Преди да стигне до оценяването на конкурсните гозби, журито дегустира десетки вкусотии, приготвени от сръчните кулинари в региона. Те бяха подредени в специално изложение. Имаше родопски клин, зелник, баклави, кексове, традиционния пилаф и още, и още ...

Задъхан след края на дегустацията Ути призна, че оценяването на гозбите е било трудно, защото са направени с любов.

Дойде ред и на „най-мъжкото състезание“, по думите на Влади Въргала, а именно надяждането с люти чушки.

За три минути смелчаците трябваше да изядат колкото е възможно повече от опожаряващия небцето и всички вътрешности зеленчук. Пръв на сцената се качи кърджалиецът Георги Колев, който се оказа и крайният победител. Петима насълзиха очи в състезанието с люти чушлета. В тарелка пред всеки ги очакваха по десет бройки. Бавно и спокойно, без дори да се насълзят очите му, Георги се справи с два и половина пъти повече. С изтичането на минутите в тарелката му журито отброи 24 опашки на чушлета. След като получи наградата си от 150 лв., победителят призна, че не е тренирал, но е дошъл специално за състезанието. След като в предишно издание на фестивала се справил с 28 чушки, но останал на второ място, този път бил решен да достигне дори до 40 броя, но да грабне победата.


Люти, но проблемът е само първата. Първата, като те опари, другите нататък вече не парят“, даде рецептата за победа в това толкова огнено състезание победителят Георги.


Част от Фестивала на плодородието в Кирково бяха още изложби, спортни състезания, занимания за деца и развлекателна програма, в която звезди на родната музика радваха жители и гости на Кирково.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Родовете от Дрангово се събират на селищен празник

Кирковското село Дрангово се готви за селищния си празник на 25 май (събота). Кметът на селото Радостина Чилингирова ще открие празника в 11 часа, в двора на училището. Музикалната програма ще открият децата от ДГ “Славейче” с. Дрангово. В празника ще се включат самодейците от местното читалище “Васил Левски - 1952”, танцови и певчески групи от община..

публикувано на 18.05.24 в 15:20
Лазар Каневски

Момчиловци отбелязва 120 години от рождението на гайдаря Лазар Каневски

Момчиловци отбелязва 185 години просветна дейност, 120 години от рождението на гайдаря Лазар Каневси и 60 години обществена колекция с. Момчиловци. Официалното откриване на Майските празници е на 18 май в 17:30 ч. Гостите ще имат възможност да разгледат изложба от снимки и вещи на гайдаря Лазар Каневски. Лазар Каневски, познат като Лазо е роден в..

публикувано на 18.05.24 в 15:10

Жени, преборили се с насилието, споделиха научените уроци

Кърджали беше домакин на първото събитие от националното турне на програмата „МОГА САМА“ на фондация „Emprove“ в подкрепа на жени и развитието на тяхната лична увереност. Гостуването беше разделено в две части. В първата половина от деня се проведе обучение на специалисти, които имат интерес да подкрепят жени в израстването им и пътя към нов живот...

публикувано на 17.05.24 в 15:44

Земеделските култури са застрашени от гниене, възможни са болести по тютюна

Растенията са атакувани от бактерии, стопаните да пръскат до 24 часа след градушка , съветва Соня Новодрянова, началник на отдел „Растителна защита“ към Областната дирекция по безопасност на храните в Кърджали. В същото време дъждовете имат и добра страна , защото почвата, като цяло е суха. Ако стопаните са разсадили тютюна, трябва да..

публикувано на 16.05.24 в 12:14
Стената на родолюбието в село Гугутка, Ивайловградско

Гугутка вече има Стена на родолюбието и двама почетни граждани

Ивайловградското село Гугутка вече има Стена на родолюбието и първите си двама почетни граждани. Това са хирургът проф. д-р Георги Паскалев и общественикът и писател Георги Петков, автор на „Кървавата 1913 година“, в която са описана историята на селото и трагичните събития през 1913-та, когато Гугутка е ограбено и опожарено до основи от османски..

публикувано на 13.05.24 в 17:56

Надежда Захариева: Човек има право да се разпорежда само със собствената си душа

В светлата седмица разговаряме с поетесата Надежда Захариева, която гостува на града ни и на радио Кърджали, което скоро навърши 8 години в ефира. Тя е  съпруга на големия поет Дамян Дамянов и майка на трети им деца.  Тя бе гост на Кърджали на Регионална библиотека и на В оенния клуб по повод Светла събота и Деня на Светите  братя Кирил и..

публикувано на 12.05.24 в 17:22
Ирминден в Лозен

В Лозен ще празнуват Ирминден

В село Лозен, община Любимец за четвърта поредна година ще проведат празник на подницата и хляба “Ирминден". На него ще съберат хора от Югоизточна България. Това съобщи Христо Янъков, секретар на читалище "Просвета" и организатор на празника. Ирминден се празнува на 1 май, когато Православната църква почита паметта на Свети пророк Йеремия...

публикувано на 11.05.24 в 14:15