неделя, от 6.05 до 7.00 часа
Предаването стимулира предприемаческия дух във всички отрасли на земеделието и животновъдството, рибарството и аквакултурите, в селския туризъм; популяризира опита и добрите практики на семейните стопанства, съхраняването на местните занаяти, ритуали, традиции, родовата памет и приемственост в занятията, инициативите и дейностите за подобряването на качеството на живота в малките селища. Разяснява политиката за развитие на селските райони и възможностите за усвояване на средствата по европейските програми. Проследява осъществяването на контрола по опазването и стопанисването на язовирите, рибните басейни, горите; опазването на националните и природните паркове, природните и биосферни резервати; обсъжда законодателните предложения и промени в горския сектор и във всички отрасли на земеделието, животновъдството, рибарството и аквакултурите. Търси мнение и коментар от страна на експертите. Следи тенденциите в развитието на селскостопанската наука у нас и по света; предлага актуална информация за опита на други страни, за важни селскостопански кампании, за движението на цените на селскостопанската продукция по борси, пазари и тържища. Предаването "Изгрев" е насочено както към производителите, преработвателите и жителите на отделните селища, така и към специалистите в различни местни и държавни институции, според случая и към законодателната власт.
Екип на предаването: Зорница Гъркова, Елина Величкова, Оля Стоянова
Всеки, влязъл в пекарната на Деница Георгиева в Бургас, остава поразен как така крехка млада жена работи абсолютно сама, замесвайки ръчно големи количества брашно. Отговорът се крие в дори кратък разговор с майсторката на хляба – става дума за любов,..
Днешният свят все по-упорито се опитва да се върне към така нареченото "органично" – храните и козметиката ни да бъдат възможно най-органични. А също така и почистващите препарати. За стремежите на съвременните хора има множество причини, а сред тях две..
Според един от популярните онлайн съновници, които вероятно изобилстват с всякакви пожелателни тълкувания на сънищата, ако сънуваш аспержи, значи те "очаква бъдеще, осеяно с успехи и спокойствие" – цитирам дословно и се усмихвам. Христо Анчев от село..
Как става така, че Симеон Захариев от село Джулюница учи радиожурналистика, а в момента отглежда стадо от българско родопско говедо на село, произвежда кашкавал и сирене в собствена мандра и е ветеринарен лекар? Симеон би казал, че е въпрос на житейски..
Още през 90-те години елзасецът Тома Боглен разбира, че България е неговото място, но едва през 2005 година се установява тук. Интуицията му не го лъже и по отношение на друго – че някой ден ще се занимава с храна. Тома произвежда френски макарони и..
В миналото село Меляне в област Монтана е било известно с производството на бъчви и бурета. Казват, че селото се намира в един от най-чистите райони на България, тъй като наблизо няма големи предприятия. Може би това е една от причините Теодор Пушкаров..
Козефермата на Георги Додунчев е в село Илинден, на няма и километър от граничния пункт "Илинден". Георги отглежда стадо от автохтонната българска виторога дългокосместа коза и казва, че всичко във фермата му е simple, опростено. Наследил стадото на..
Лаура Рос от Холандия и Андреас Кунц от Германия се заселват в село Розовец в Сърнена Средна гора преди осем години. Лаура е етноботаник, а Андреас – журналист. Преди три години се ражда дъщеря им Максин, а заедно с нея се ражда и фермата им за чай. В..
Зарко Сарафян от Пловдив е млад и енергичен човек, който има отношение към храната, особено към традиционните български ястия. А какво по-традиционно за България и Балканите от лютеницата с всички вариации във вкуса и влаганите продукти. Зарко и..
Майстор наричаме занаятчията, който е овладял занаята си така, че "от сън да го събудиш" – ще си свърши работата безгрешно и с внимание към всеки детайл. А майсторите на хляба няма нужда да ги будиш от сън – те и бездруго стават преди Слънцето. Така казва..
Предизборните дебати, политиците като "кукувици от часовник" и журналистите като PR-и на политиците – коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев"..
Интригуващата, енигматична камерна опера на Бенджамин Бритън "Въртенето на винта" се игра през май в Кралския театър "Ла Моне" в Брюксел. Творбата се счита..
Натуралните плодови ликьори се приготвят в България предимно за домашна употреба, а това често е предпоставка рецептите да се загубят, знанието и..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg